FINSHIFT | ANALYSE

Gigantene finner sammen

Klarna er inne i varmen hos Apple, og befester posisjonen som markedsleder innen utsatt betaling.

Klarna + Apple Pay
Publisert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? At Klarna skulle bli et betalingsalternativ i Apple Pay var det ikke mange så for seg da Apple Pay Later ble lansert for et par år siden, men nå har det altså skjedd.

Sist uke ble det mulig for Apple Pay-brukere i USA og Storbritannia å dele opp sine innkjøp i fire rentefrie delbetalinger. Canada står for tur. Når EU og Norge eventuelt får ta del i det samme tilbudet, er ikke kjent.

– Det er et stort skritt mot vårt mål om å tilby Klarna til forbrukerne i hver gang de skal betale, sa Klarna-sjefen Sebastian Siemiatkowski i en pressemelding.

Nyheten kommer omtrent en måned etter at Klarna-konkurrenten Affirm ble aktivert som ny BNPL-partner i Apple Pay, og fire måneder etter at Apple fortalte verden at deres egen løsning Apple Pay Later legges ned.

Det er faktisk den andre nyheten fra disse selskapene nå i oktober. Måneden begynte nemlig med at Klarna meldte at de nå kunne kalle seg offisiell Apple-forhandler. Dette etter at tech-giganten var den siste i en lang rekke selskaper som nå har åpnet «butikk» i Klarna-appen.

Klarna lanserte da også et nytt betalingsalternativ kalt «Upgrade Financing», men som i praksis ser ut til å være et rimelig tradisjonelt avbetalingslån på 24 eller 36 måneder.

Apple er den siste i en lang rekke globale selskaper som har flyttet inn i Klarna-appen det siste året. Uber, Electronic Arts, New Balance og StubHub er noen andre.

Hvorfor er dette interessant? At utsatt betaling/BNPL etter hvert har vist seg å ha en del utfordringer for tilbyderen, har både Klarna og Apple fått erfare på hver sin måte.

► For Apple var utsatt betaling nok først og fremst en tjeneste som skulle bidra til å styrke den eksisterende businessen. Og selv om Apple Pay Later var pakket inn som et Apple-produkt, var det i realiteten forretningsbanken Goldman Sachs som tok all kredittrisiko i produktet. For Goldman Sachs ble BNPL-løsningen i kombinasjon med samarbeidene om kredittkortet Apple Card og sparekonto, en økonomisk fiasko. Og for Tim Cook & Co var det kanskje slik at BNPL var et område de innså at de ikke kunne bli best på, og valgte å avslutte satsingen.

► For Klarna, der utsatt betaling har blitt selve kjernevirksomheten, har utfordringen først og fremst vært regulatorisk. Etter noen ville vesten-år under pandemien, vokste det frem en innsikt hos tilsynsmyndigheter verden over om at BNPL er et kredittprodukt og må behandles slik. Dette bidro for eksempel til at Forbrukertilsynet tidligere i år truet Klarna med tvangsmulkt om det ikke fikk på plass kredittavtaler med hver enkelt kunde. Formelt sett fikk Klarna frem til 1. november på seg å løse problemet. Med tanke på at FinShift selv måtte signere en slik kredittavtale i Klarna-appen nylig, taler mye for at den svenske fintech-giganten vil klare seg unna norske millionbøter.

Hva er konsekvensen? For BNPL-konkurrenten Affirm var Klarna-beskjeden neppe veldig gledelig. Å ende opp som et alternativ i Apple Pay ved siden av dominanten på området, var nok ikke helt hva de tenkt seg da de ble Apples første eksterne BNPL-tilbyder.

Nå er det vel nesten større fare for at Affirm vil tape kunder, gjennom å være juniortilbyderen på utsatt betaling.

Det er imidlertid ikke vanskelig å se at Klarna og Apple har noe å tjene på å samarbeide. Betaling er et volumspill og her er to aktører som bringer volum til hverandre.

Apple Pay passerte 500 millioner brukere i 2023, mens Klarna med en global kundebase på 85 millioner, er i en klasse for seg selv blant BNPL-aktørene. De nærmest etterfølgende aktørene Paypal, Afterpay og Affirm om litt over halvparten så store som Klarna til sammen.

At 575.000 butikker inngår i Klarna-nettverket høres sikkert også forlokkende ut på Apple på samme måte som Klarna tiltrekkes av det faktum at 90 prosent av alle forhandlere i USA aksepterer Apple Pay.

Man pleier jo å si at like barn leker best, men her kanskje det er mer på sin plass å si at store barn leker best.

Vipps meldte nylig at satsingen på BNPL-alternativet Vipps Senere er lagt ned. Med tanke på at Vipps og Rune Garborg mener man må være minst like bra som Apple Pay for å kunne utfordre, må vi vel nesten forutsette at Klarna blir løsningen for utsatt betaling også i Vipps når den nye appen lanseres med NFC-tilkobling.

Relaterte saker:

→  (+) Vipps dropper egen satsing på utsatt betaling etter nesten tre år

→ Apple og Klarna i samarbeid om BNPL (Payments Dive)

→ Klarnas betalingsmulighet er nå tilgjengelige ved checkout i Apple Pay-appen og online (pressemelding Klarna)

→ Klarna blir offisiell Apple-forhandler i appen (pressemelding Klarna)

→ (FinShift) Moody’s sår tvil om BNPL-selskapenes fremtid

Likte du denne saken? Abonner på nyhetsbrevet FinShift, så får du den rett i epostkassa hver onsdag.