FINSHIFT | ANALYSE
Neobank-fiasko for Schibsted
Svenske Rocker hentet totalt 764 millioner kroner. Nå er fintech-selskapet solgt til vrakpris.
Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.
Hva er saken?
Det svenske fintech-selskapet Rocker startet livet som forbrukslånstilbyderen Bynk, av tre gründere med bakgrunn fra Lendo.
Under pandemien hadde ambisjonene vokst. Målet var å bli et svensk svar på Revolut, Lunar eller tyske N26. En neobank-app som kunne gi kundene en mulighet å få oversikt over sin økonomi, åpne sparekonto, låne penger, få kredittkort og gjennomføre betalinger, men uten å være en fullverdig bank.
Høsten 2021 skulle det hele krones med en børsnotering med en verdsettelse av selskapet på rett under 1,5 milliarder svenske kroner. I forbindelse med noteringen skulle Rocker hente 200 millioner kroner. De to største eierne, Schibsted og svenske LMK Venture Partners, hadde garantert å tegne seg for halvparten.
Bare dager før noteringen falt hele satsingen sammen. Storeier Schibsted, som da eide omtrent en tredjedel av selskapet, forsikret imidlertid at støtten til selskapet var uendret.
«Vi tror Rocker har alle muligheter til å nå sine mål og ser frem imot å sammen drive veksten innen alle forretningsområdet: Rocker You, Rocker Pay og Rocker Buddy både i Sverige og ellers i Europa», sa Richard Sandenskog, investeringsansvarlig i Schibsted i oktober 2021.
Like imponert var ikke Breakit-kommentator Olle Aronsson av forsøket på å notere Rocker:
«Det går bare an å spekulere på hvorfor Schibsted og stiftelsen LMK satte sitt gode rykte på spill gjennom å prøve. En suksessrik notering hadde krevd et overopphetet marked som kaster seg over alt som blir kalt tech. Nå har eierne tatt inn over seg feiltrinnet. I den situasjonen er en kansellert notering den eneste kloke beslutningen».
Omtrent et år senere kunne den svenske avisen Realtid i en serie artikler avsløre hvordan svenske bilhandlere brukte Rocker for å komme seg rundt strengere låneregler hos Santander, noe som førte til at samarbeidet mellom selskapene gikk i oppløsning og Rocker ble nødt til å si opp folk.
Utpå våren i fjor begynte ryktene å svirre om at Schibsted og LMK ville komme seg ut av Rocker, men den gang nektet begge to for det.
Nå er salget til sist blitt et faktum likevel. I påskeuken ble det sendt ut en pressmelding om at Rocker var blitt kjøpt av Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget. Nordiska er et banking-as-a-service-selskap som i flere år har bidratt med teknologiske løsninger til Rocker. Selskapet tilbyr nordiske bedrifter alt fra lån til forbrukere og bedrifter til “embedded finance”-løsninger.
Ifølge Realtid kostet Rocker en slikk og ingenting.
«Ifølge Schibsted skulle Rocker legges ned, men Nordiska fikk kjøpe selskapet til vrakpris. Null verdi. Alt er borte», sa en kilde til Realtid.
Breakit skriver at Rocker siden starten hentet totalt 764 millioner kroner i risikokapital. Hvor mye Schibsted har bidratt med er ikke kjent, men med tanke på at man har vært en av de to storeierne, er det ikke usannsynlig at det handler om et tresifret millionbeløp.
Hvorfor er dette interessant?
Rocker har befunnet seg i periferien av nordiske fintech-selskaper som FinShift har prøvd å følge med på. Utover det faktum at Schibsted har vært tungt inne på eiersiden, har Rocker ikke hatt noen koblinger til det norske markedet.
Muligens er det etterpåklokskap, men Rocker har også fremstått som et eksempel på et av kanskje litt for mange fintech-selskaper som har klart å bygge kul tekniske løsninger, lovet gull og grønne skoger, men har vært på konstant jakt etter en fungerende forretningsmodell.
I 2020 omsatte Rocker for 89 millioner kroner og fikk et tap på 73 millioner. Året etter, da man prøvde seg på børsnotering, endte det med et tap på 118 millioner etter en omsetning på 82 millioner.
I 2022 fikk så selskapet til sist fart på omsetningen, som endte på 296 millioner. Men underskuddene vedvarte og vokste. Resultatet det året ble et minus på hele 130 millioner kroner.
Selskapet som tar over Rocker, er rake motsetningen. Nordiska er nemlig en skikkelig lønnsom fintech. De siste to årene har selskapet omsatt for over 600 millioner kroner og fått et overskudd på 230 millioner.
Hva er konsekvensen?
Skjebnen til Rocker vil med stor sannsynlighet ramme flere fintech-selskaper i løpet av året. Ikke bare i Sverige, men også i Norge.
Det er nå omtrent to år siden fintech-ballongen sakte begynte å lekke. Egentlig er det overraskende få selskaper som har måttet gi opp så langt. Evnen til å overleve har vært ganske så imponerende på mange måter.
For de selskaper som fortsatt har de samme store underskuddene som Rocker, tror FinShift imidlertid er sanden i timeglasset renner ut før året er omme.
Relaterte saker
→ Schibsted selger fintech-startup til «vrakpris» (Shifter)
→ Enda et Schibsted-selskap i kapital-trøbbel (Shifter)
→ Fiasko: Rocker avlyser børsnotering (Breakit)
→ (+) Ikke la deg lure – Rocker er som alle andre uprøvde fintech-startups (Breakit)
→ (+) Skikkelig pinlig, Schibsted (Breakit)
→ Nordiska kjøper fintechselskapet Rocker (pressemelding Nordiska)
→ Blødende Rocker sparker ansatte: «En av de tøffeste beslutningene jeg har måttet ta» (Realtid)