FINSHIFT | ANALYSE

Wero vokser forbi Vipps, men ligger fortsatt langt etter

Stor kundeinteresse for europeisk mobil lommebok, men appen er ikke klar. 

Europa ligger langt etter Norden når det gjelder bruk av mobile lommebøker. Disse tallene inkluderer også brukere av big tech-lommebøker,, men det er selvfølgelig Vipps Mobilepay og Swish som er den fremste årsaken til det nordiske forspranget.
Publisert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Wero, storsatsingen på å lage en europeisk mobil lommebok, har nå hatt en hel høst på seg å vokse, etter lanseringen i sommer.

I forbindelse med at Belgia sist uke ble tredje land på listen, etter Tyskland og Frankrike, synes eierne i bankkonsortiet European Payment Initiative, EPI, at det var på tide å komme med en oppdatering om utviklingen for det som skal bli en Vipps-lignende lommebok.

Og joda, veksten i brukermassen er ikke så aller verst. På under et halvår har Wero fått registrert 14 millioner brukere. Dermed har de allerede passert Vipps Mobilepay, som har rundt 12 millioner.

Antallet vil dessuten vokse betraktelig fremover. Denne uken blir Postbank, en av Tysklands største banker målt i antall kunder, lagt til, og på nyåret blir Deutsche Bank også en del av Wero-familien. Den største veksten i kunder vil imidlertid komme fra Frankrike. Der er det bestemt at betalingsløsningen Paylib, som i dag har 35 millioner registrerte brukere, skal legges ned og brukerne bli overført til Wero.

«Etter en gradvis lansering i tre europeiske land, kan vi nå fokusere på å øke markedspenetrasjonen gjennom å legge til flere banker og tjenester. Samtidig ønsker vi å samarbeide med kjøpmenn og deres leverandører for å gjøre Wero tilgjengelig som betalingsalternativ i butikk så raskt som mulig», uttalte EPI-sjefen Martina Weimert i forbindelse med talloppdateringen.

Ifølge EPI pågår det samtaler med flere banker, som ønsker å bli en del av prosjektet. 16 banker var med fra starten. I dag lister hjemmesiden til Wero faktisk 31 banker som har sagt ja til å være med.

Med tanke på at kundemassen bare i EPIs 16 eierbanker tilsvarer rundt 75 prosent av alle bankkunder i de tre landene Wero hittil er lansert i, burde det ikke være umulig for Wero å kunne komme opp på noe som ligner Vipps-nivå når det gjelder brukere som andel av den totale befolkningen.

Hvorfor er dette interessant? 

Sterk kundevekst er vel og bra, men alene er det ikke nok til å skape en suksess. Det må litt mer til. Og på noen andre områder går utviklingen til Wero langt fra like raskt.

Per i dag er konto-til-kontobetalinger, basert på telefonnummer i stedet for kontonummer, den eneste tjenesten som tilbys.

Går alt etter planen skal betalinger med QR-kode komme i 2025. Etter det FinShift forstår vil det inkludere både loppemarkedsbetalingen som Vipps har hatt i mange år og butikkvarianten som man har samarbeidet med Rema 1000 om. Mulighet for å administrere abonnementer skal også være et av målene.

I 2026 skal så kontaktløs betaling i butikk, utsatt betaling, lojalitetsprogrammer og deling av utgifter være tjenester som blir lagt til.

Om vi fortsetter sammenligningene med Vipps Mobilpay vil det ta ytterligere et par år før Wero har et produkttilbud som er på samme nivå. Med ett unntak. Weros konto-til-kontobetalinger har vært grensekryssende omtrent like lenge som det har vært i Vipps.

Samtidig som antallet brukere ble presentert, kunne EPI også fortelle at det var gjennomført åtte millioner transaksjoner i Wero-systemet siden starten. Med over 14 millioner registrerte brukere blir det litt over en halv transaksjon per person.

Om vi tar enda en sammenligning med Vipps Mobilepay, blir det faktisk et nesten latterlig lavt tall.

I tredje kvartal gjennomførte Vipps Mobilepay 327 millioner transaksjoner. Det er litt over 27 betalinger per person.

Nå finnes det faktisk en enkel forklaring til at Wero-aktiviteten er lav. Noe som EPI-ledelsen foretrekker å snakke om med veldig små bokstaver.

Prøver du å laste ned en Wero-app i App Store, er det eneste du finner et tysk nettapotek og en tyrkisk nettbutikk for tech-produkter.

Søker man videre på hjemmesiden deres, står det fortsatt «coming soon» om appen deres. Så hvordan har det da blitt gjennomført noen transaksjoner i det hele tatt? Det viser at kundene kan registrere seg som Wero-bruker om banken deres tilbyr det. Deretter er mulig å sende penger til en venn via bankens nettsider eller mobilapp.

Hva er konsekvensen? 

Det finnes nok ikke noen anledning til å betvile at Wero har potensial til å kunne bli en seriøs europeisk lommebokkonkurrent etter hvert. Det finnes litt for mange storbanker fra Tyskland, Frankrike og Benelux bak prosjektet til at det ikke skulle skje.

Den dagen ligger imidlertid et stykke frem i tid.

Med en ulansert app og vennebetalinger som eneste tjeneste er jo Wero stort sett der Vipps var i 2015.

Relaterte saker

→ EPI-lommeboken Wero har fått 14 millioner kunder (Finextra)

→ EPI lanserer Wero i Frankrike (Société Générale pressemelding)

→ (FinShift) Wero vil være alternativ til både Vipps og Visa

→ Decoding the European Mobile Wallet Evolution (Rapport Visa)

Likte du denne saken? Abonner på nyhetsbrevet FinShift, så får du den rett i epostkassa hver onsdag.