FINSHIFT | ANALYSE

Året som gikk, ifølge FinShift 

FinShift avslutter året med en uhøytidelig kåring av minneverdige saker fra årets 39 nyhetsbrev.

FinShift avslutter med et skråblikk på årets som gikk.
Publisert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

 

Årets feilvurdering

Visa. Det er ikke vanskelig å forstå at giganten Visa ønsket å utmanøvrere noen brysomme lokale utfordrere i kortnettverkene BankAxept og Dankort i Danmark. Fremgangsmåten fremsto derimot både som rar og lite gjennomtenkt. Nesten som om selskapet i et øyeblikk glemt at de befant seg i den regulerte delen av verden (les EU/EØS). Det gjorde imidlertid både det danske og norske Finanstilsynet klart for dem, og da var løpet kjørt.

→ (+) BankAxept mener Visa føler seg truet av Apple Pay-samarbeid
→ (+) Visa slår tilbake mot kritikken fra BankAxept
→ (+) Danske myndigheter avvisende til Visas bank-krav – nå venter aktørene på det norske Finanstilsynet
→ (+) Finanstilsynets nei ble enden på Visa

Årets undervurdering

DNB/Sbanken. Samme dag som Sbanken-kundene fikk vite at appen deres skulle byttes ut med en ny, hadde man bare to personer på jobb som dedikert jobbet med å ta hånd om kunder som ønsket å flytte kundeforholdet vekk fra konseptet. Uken etter kom det over 1800 henvendelser.

– Vi undervurderte mengden, men kanskje også tidspunktet. Vi trodde det skulle skje mer rundt påske, men det var nok summen av all informasjon som kom ut på blant annet app, ingen Apple Pay og at prisen på fond økte fra 0,06 til 0,1 prosent, som gjorde at det rant over for enkelte kunder, innrømmet Øyvind Thomassen overfor BankShift.

→ (+) Kun to personer jobbet med flytte­prosessen i Sbanken da det smalt: – Vi undervurderte hvor mange som ville flytte

Årets sveis

Øyvind Thomassen. Den daværende divisjonsdirigenten i Sbanken innledet året med å fortelle E24 følgende: – Kundetilfredshet er det viktigste for meg. Internt har jeg sagt at for meg er dette så viktig at jeg ikke kommer til å klippe håret mitt før vi er tilbake på tronen og har de mest fornøyde bankkundene i Norge.

FinShift synes at det var deilig å se at noen snakket Sbankensk i stedet for DNBsk til kundene igjen. Men frisørbesøket lar vente på seg for Thomassen. Da FinShift møtte ham nylig, var håret blitt så langt at det var pent oppsatt i en «man bun».

→ (+) Sbanken-sjefen om kundeflukten: – Sørg for å bli enten elsket eller hatet (E24)

Årets hemmeligste dato

9. desember. Vipps hadde satt som mål å bli Apple Pay-utfordrer før årsskiftet uten å gå i detalj på når det skulle skje. Datoen var imidlertid ikke hemmeligere enn at Odd Birkenes i Norgesgruppen røpet den på Betalings-og digitaliseringskonferansen en måned før, eller at DNB planla sitt årlige journalistjulebord til en mandag, slik at det var timet med Vipps-lanseringen.

Årets pangstart

Vipps. Fant selvfølgelig sted 9. desember. Mye var lagt til rette for suksess da Vipps i forrige uke lanserte tæpping i butikk. Men at 200.000 aktiverte Vipps’ tæppeløsning første døgn og over 400.000 etter en uke, var nok mer enn hva til og med Rune Garborg hadde turt å håpe på.

→ (+) I dag begynner tæppe-kampen mellom Vipps og Apple Pay

Årets tapssluk

Vipps Mobilepay. Suksess er ikke nødvendigvis det samme som store overskudd. I den norske fintech-verdenen som FinShift prøver å dekke, er tap på over én milliard helt i en klasse for seg. Faktisk rundt 40 prosent av bransjens samlede tap. I hvert fall om man tar utgangspunkt i tallene i Finansforbundet og Ontogeny Groups årlig statusrapport om norsk fintech.

→ Vipps Mobilepay tapte over én milliard kroner i fjor→ (+) Skal bli lønnsomme uten hjelp av Iphone-inntekter→ (+) Vipps hentet 1,2 millarder i fjor – så mye bidro norske banker med

Årets slakt

«Fintech 2024 - State of the Norwegian fintech industry». Når vi likevel er inne på nevnte rapport. Ingen var krassere i omtalen enn Bjørn Harald Hansen, partner i Ontogeny Group da han oppsummerte situasjonen i norsk fintech: – Hvis du tar vekk de digitale bankene, så er det ingen av de andre syv segmentene som tjener penger. Ingen. Det synes jeg er litt skremmende.

→ (+) – Altfor mange selskaper brenner for mye penger uten å se konturene av en lønnsom forretningsmodell

Årets bank i retten

Lunar. Nå er ikke siste ord sagt i rettssaken mellom danske Lunar og norske Instabanks aksjonærer. Omkampen i lagmannsretten spilles i vår. Men tingrettsdommer Helen Engebrigtsen var veldig klar på hvem som hadde bommet i avtalen mellom bankene:

«Lunar har eksplisitt ikke tatt finansieringsforbehold, og har innestått for å ha tilstrekkelig kapital til å fullføre tilbudet. Lunar har ikke tatt noe forbehold om eventuelt behov for oppkapitalisering. Tvert imot er det gjennom markedsføringen av Lunars kapitalsterke eiere gitt inntrykk av at eventuell oppkapitalisering ikke vil representere noe problem. Det er i avtalen heller ikke signalisert at det er noen form for usikkerhet knyttet til om Lunar vil kunne klare å hente inn tilstrekkelig kapital til å tilfredsstille myndighetenes (forventede) krav til høyere egenkapital», skrev dommeren i sin dom.

→ (+) Avtalepunktet som felte Lunar – må betale over 600 millioner

Årets omstart

Mybank. Klaus-Anders Nysteen, Bent Gjendem og Gustav Gotteberg mener de kan forvandle en kriserammet omstartslånsbank for folk med dårlig økonomi til en boliglånsbank for dem med god økonomi.

→ (+) Mybank bytter navn og flytter til Bergen: – Har det beste teknologimiljøet for bank

Årets innovasjon

Receipts. Av alle nye idéer FinShift har hørt om i løpet av året, er «ja takk til kvitteringer» via en knapp i nettbanken den mest spennende. Receipts idé om å bli kvitt papirkvitteringene gjennom å koble dem til transaksjonen i nettbanken din, har en forretningsidé som alle kan skjønne, som kan effektivisere regnskapsarbeidet til norske småbedrifter enormt, samtidig som det ligger et solid stykke teknologisk utviklingsarbeid bak.

Nå gjenstår det bare for Receipts å vise at økosystemet lever opp til forventningene. Lanseringen er ventet på nyåret.

→ (+) Dette selskapet sørger for å sende alle kvitteringer rett til nettbanken din

Årets Mens vi venter på Godot

Finansdepartement. Nei, det ble ikke noe nytt folkefinanseringsregelverk i år heller, selv om året begynte bra. 2. februar ble regelverket innlemmet i EØS-avtalen. Dermed var det bare en formell godkjenning fra Stortinget som manglet. Men å få lagt frem en proposisjon gikk like dårlig i 2024 som i 2023 og 2022, og det er ikke mye som tyder på at folkefinansiering vil komme før kundeutbytte på rangeringslisten til våren.

Dermed fremstår Trygve Slagsvold Vedum og statssekretær Geir Indrefjord stadig mer som den norske versjonen av Vladimir og Estragon fra Samuel Becketts klassiker.

→ (+) Nå gjenstår det bare én ting før folkefinansierings­selskapene endelig kan juble

Årets FinShift

Kjære lesere. Dette er årets 39. FinShift. Hvis dere har lest alle de foregående 38, har dere konsumert cirka 80.000 ord, tilsvarende en roman på rundt 300 sider. I så fall er dere noen ekte fintech-nerder. Statistikken forteller at over halvparten av alle abonnenter, 52,7 prosent for å være eksakt, åpner FinShift hver uke. Det er et tall som varmer.

Og med det ønsker FinShift God jul og Godt nytt år til alle lesere - og velkommen tilbake til et nytt år med lange tekster om smale temaer.

SISTE SAKER DU BØR FÅ MED DEG:

→ (+) – Vi var break-even i to uker, så mistet vi halvparten av inntektene
Lar seg friste av Trump
→ Swish, så gjorde svenskene som Vipps
→ (+) Inngår nytt teknologi-samarbeid: – Det kan spare både kunder og rådgivere for en dårlig samtale
→ (+) Disse bank­tjenestene er på vei inn i Storebrands Kron
→ Gjør innleid konsulent til midlertidig finansdirektør
→ (+) Heder-sjefen jubler for dobbel regelendring: – Viktig at det fjernes
→ (+) Mener overskudd ikke bør gå til kunder «som tilfeldigvis var der det siste året»: – Det ligger i sparebankenes DNA å dele overskuddet til hele lokalsamfunnet
→ Truet med å avskilte regionbankens eiendoms­megler etter grove og gjentatte overtredelser
→ (+) Slik treffes IRB-bankene – flere må holde på milliarder
→ Klarna Bank ilagt bot på en halv milliard kroner for brudd på hvitvaskings­regler
→ (+) Regionbanken lanserte Apple Pay ett år før røkla: «Kun en liten andel av disse som heller fortsetter med fysiske betalinger»
→ DNB selger svensk kredittportefølje verdt 700 millioner kronerAlt klart for Eika Digitalbank

Likte du denne saken. Abonner på nyhetsbrevet FinShift, så får du den rett i epostkassa hver onsdag.