FINSHIFT | ANALYSE

Rask løsning på DSS-bankenes dilemma

Det tok ikke mer enn en uke etter siste avhopp før De Samarbeidende Sparebankene var historie. 

DSS-banker
Publisert

Dette er en omarbeidet versjon av kommentaren i vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag morgen. Etter at den var skrevet klart, kom nyheten som kommentaren spekulerte på skulle komme.

Hva er saken? 

I forrige uke meldte Skudnes & Aakra Sparebank at banken forlater De Samarbeidende Sparebankene (DSS) og Frendegruppen og melder seg inn i Eika Gruppen.

– DSS har vært en veldig god samarbeidsarena for banken i mange år. Et samarbeid som er relativt «lean» og effektivt, men våre vurderinger var at Eika er bedre for vår bank. Så har vi satt utrolig pris på samarbeidet i DSS, sa administrerende banksjef May Bente Olsen til BankShift da overgangen ble kjent.

På litt over et halvår har DSS mistet 25 prosent av medlemmene (to av åtte). I november ble det nemlig kjent at Haugesund Sparebank også valgte Eika, etter at fusjonen med Eika-banken Tysnes Sparebank var i boks.

Avhoppet til Skudnes & Aakra gjorde at spørsmålet om hvor lenge De Samarbeidende Sparebankene klarer å fortsette samarbeidet på egen hånd, ble høyaktuelt. Svarene kom raskere enn noen kunne ane.

Tirsdag kveld ble det kjent at DSS fusjonerer med samarbeidspartneren Lokalbank.

Hvorfor er dette interessant? 

Fusjons- og alliansekarusellen i bank-Norge ser ut til å fortsette i høyt tempo.

Etter det FinShift kjenner til, var det mange som mente at Norges minste bankgruppering, allerede før avhoppene, var for liten for å kunne overleve på egen hånd over tid.

Når det er de to største bankene i DSS, målt i brutto utlån, inkludert lån overført til Verd Boligkreditt, som sier farvel til samarbeidet, begynte det å bli åpenbart at tiden var på vei å renne ut for DSS . Med Haugesund og Skudnes & Aakra forlater rundt 40 prosent av den samlede utlånskapitalen til DSS.  

Da BankShift i forrige uke spurte daglig leder i DSS, Espen Nilsen om hvor få banker det kan være igjen før DSS ikke lenger er en allianse, svarte han:

– Det er vesentlig å forstå at DSS inngår i en større helhet, nærmere bestemt Frendegruppen hvor man finner over 20 medlemmer og mer enn 650 milliarder i forretningskapital. Samlet sett utgjør DSS og Frendegruppen et veldig sterkt samarbeid for bankene våre, og vi jobber for tiden veldig aktivt med å utvikle dette samarbeidet videre.»

Nilsen fremholdt også at DSS allerede er gode samarbeidspartnere med de ti bankene i Lokalbank-alliansen. Blant annet gjennom at de sammen eier Verd Boligkreditt.

Hva er konsekvensen? 

Å være en liten fisk i en stor dam er sjelden en lett oppgave. Det samme må nok sies om en liten fiskestim. Samlet forretningskapital for de seks gjenværende bankene er på i underkant av 47 milliarder kroner, ifølge tallene fra bankenes siste kvartalsrapporter.

Det utgjør cirka syv prosent av forretningskapitalen i den store Frendegruppen.  Da er det tøft å gjøre sin stemme hørt overfor de tre store regionsparebankene Vest, Øst og Sør som dominerer Frendegruppen. 

Når man nå går sammen med Lokalbank-alliansen blir situasjonen en annen. 

– Den nye alliansen kommer til å ha 250.000 kunder og 625 ansatte fordelt på 57 filialer. Den samlede forretningskapitalen kommer til å være på 150 milliarder kroner, sier Bent R. Eidem, administrerende direktør i Lokalbank til BankShift.

Dette betyr at småbankene sammen vil utgjøre i underkant av 25 prosent av forretningskapitalen. Da er det betydelig enklere å opptre på mer like vilkår i den store grupperingen. 

Det er noe Hans Olav Ingdal, daglig leder i Frendegruppen, også er inne på: 

«For Frendegruppen er det veldig praktisk at de nå slår seg sammen til en. Både LBA og DSS har hatt stor innflytelse på utviklingen av Frendegruppen, og samlingen av de to kommer til å gi dem en enda tydeligere stemme», skriver Ingdal i en epost til BankShift.

Ifølge Ingdal er målet med Frendegruppen å utvikle de områdene hvor alle medlemsselskapene får en økt verdiskapning gjennom samarbeid.  

«Da er det helt i tråd med vår modell at DSS og LBA nå samler seg for å ytterligere styrke de operasjonelle fellestjenestene som banker på deres størrelse trenger», skriver Ingdal.

Et interessant spørsmål fremover, når det gjelder nettopp operasjonelle fellestjenster, er et kjernebanksystem. I dag bruker DSS-bankene Tietoevry, mens Lokalbank-alliansen byttet til SDC, da den brøt seg ut av Eika Gruppen. Bent Eidem vill ikke forskuttere dette valget.

– Gjennom Frendegruppen jobbes det nå med å finne et felles kjernebanksystem. En beslutning blir mest sannsynlig tatt mot slutten av 2025. Frem til da blir vi eksperter på to kjernebanksystemer og kan bruke det vi lærer til å påvirke beslutningen til gruppen, sier Eidem til BankShift.

Men til syvende og sist finnes det nok en faktor som vil trumfe den nye alliansens ekspertise på to kjernesysyemer når det gjelder hvilket kjernebanksystem Frendegruppen skal velge – om Jan Erik Kjerpeseth og Sparebanken Vest har gått så lei av kranglingen med Tietoevry at de velger å bytte til SDC.  

Relaterte saker

→ (+) Ny bankallianse: – Vi har ikke landet på et navn
→ (+)  Frendegruppen om fusjon: – Veldig praktisk
Lokalbank og DSS fusjonerer
 Eika knabber enda en DSS-bank
→ (+) Frendegruppen om bank-exit: – Ikke noe vi mister nattesøvnen av
→ (+) Bare seks DSS-banker igjen: – Samarbeid med Lokalbank er godt
→ (+) Eika: – Vår dør er alltid åpen
→ (+) Skudenes og Aakra om alliansebyttet: – Eika er bedre for vår bank