BEDRIFTSMARKED

Forventer kraftig konkursøkning i eiendomsbransjen

Dun & Bradstreet forventer økning av konkurser i alle bransjer, men ser spesielt på en utsatt eiendomsbransje.

Illustrasjonsfoto av Barcode i Oslo: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Publisert

Data og analyseselskapet Dun & Brandstreet har utarbeidet en prognose for konkursrisiko de kommende 12 månedene i Norge. Prognosene viser en økning i antall konkurser, spesielt innen eiendomsbransjen.

– Vi ser at konkursrisikoen fortsetter å øke på tvers av ulike bransjer, ikke bare i bransjer med historisk lave marginer, men også i de store, mer kapitalintensive bransjene. Dette er en økning sammenlignet med samme periode for fjoråret, og med prognosen for første kvartal 2024. Det gir et tydelig bilde av at den svake utviklingen i norsk økonomi fortsetter å prege næringslivet, sier Gustav Lundberg, analytiker i Dun & Bradstreet Norge. 

Konkursrisikoen, representert ved andelen estimerte konkurser i forhold til totalt antall foretak, ligger rett over 1,2 prosent i første halvdel 2024. En økning på 4,6 prosent sammenlignet med samme periode i 2023.

Det er den svake kronekursen og høye rentene som påvirker dette.

Og selskapet peker spesifikt på eiendomsforvaltere, som hittil i år har hatt en økning på 35 prosent i antall konkurser. Og risikoen vil fortsette å øke.

– Innenfor omsetning og drift av fast eiendom forventer vi å se en økning i konkurser på 12 prosent sammenlignet med samme periode 2023. Prognosene våre viser at 348 bedrifter innenfor omsetning og drift av fast eiendom vil slås konkurs i løpet av de neste 12 månedene. Spesielt eiendomsforvaltere vil påvirkes negativt av den økonomiske usikkerheten og den kraftige renteøkningen. Dette, i kombinasjon med lavere etterspørsel og generell verdireduksjon på kommersielle eiendommer i Norge, vil føre til store utfordringer fremover, sier Lundberg.

– Finansieringsvilkårene vil sannsynligvis forbli stramme en stund til, noe som påvirker eiendomsbransjen som er høyt belånt, legger han til.