RESULTAT

Vekst i bedriftsmarkedet for DNB – nå rettes fokuset mot oppstartsselskapene

DNBs bedriftsmarkedssegment tar markedsandeler, og konserndirketør Rasmus Figenschou er klar på at det skal fortsette.

Konserndirektør for bedriftsmarked Norge i DNB, Rasmus Figenschou.
Publisert Sist oppdatert

DNB bedriftsmarked Norge leverer et resultat i første kvartal på 3 milliarder kroner etter skatt, opp fra 2,6 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. Til tross for usikkerhet i bedriftsmarkedet, forteller konserndirektør Rasmus Figenschou på bedriftsmarkedet at det går godt i banken.

– Det har vært mye kontakt med kundene og det vi ser jevnt over, er at det er en følelse av avventenhet. Det er ikke de store beslutningene rundt nysatsing, men det er heller ikke de tøffe grepene om at man må legge ned eller gjøre store omveltninger, sier Figenschou.

Han beskriver dagens bedriftsmarked i Norge som «underliggende god», og viser til perioden før Trump-uforutsigbarheten sparket i gang.

– Hvis vi bare ser til dagene før «liberation day», så måtte man mange år tilbake før man hadde et så positivt sentiment hos bedriftene i Norge. Og det er det samme grunnlaget som er der i dag, sier han.

Jobber for å øke markedsandelen

DNB øker sin markedsandel for SMB-segmentet i Norge gjennom første kvartal. I tallene DNB presenterte onsdag morgen skriver banken at markedsandelen på utlån til bedriftskunder har økt til 14,1, opp fra 12,1 i første kvartal i fjor.

– Det er et aktivt fokus. Konkurransen er sterkere enn noen gang, både fra nordiske banker og sparebankene. Alle har et ønske om å øke sin markedsandel hos de norske bedriftskundene, sier Figenschou.

– Hvordan har man klart å gjøre det i DNB?

– Vi jobber aktivt med de eksisterende kundene. Vi dedikerer tid til kundeansvarlige til proaktivt arbeid ut mot potensielle kunder, og så jobber langsiktig med de største. Noen av de kundene vi har tatt den siste tiden har vi jobbet med i mange år. Det er ikke et arbeid som er “kvartal til kvartal”, men et langsiktig og strukturert arbeid, sier Figenschou.

Flere sparebanker har også den siste tiden sett stor utlånsvekst på bedriftsmarkedet, men også fått en pekefinger fra Finanstilsynet for å gå utenfor sitt markedsområde. At sparebankene rører på seg, merker DNB-direktøren.

– Vi merker absolutt økt konkurranse. Sparebankene er jo uansett i de områdene de hører til, men vi ser at det er nye og flere som etablerer seg. Vi har sett det generelt over hele Norge, at det er tiltagende konkurranse, sier Figenschou.

Oppstartsselskaper

Og for å fortsette med å kunne ta markedsandeler, forteller Figenschou at man nå legger et ekstra fokus på oppstartsselskaper i tiden fremover.

– Vi skal jobbe særskilt med å levere et nytt giv mot oppstartsbedrifter. Vi har flere spennende verdiforslag som vil komme ut til kundene i tiden fremover, uten at vi kan si noe mer om det akkurat nå, sier Figenschou mens han smiler lurt.

– Det jeg kan si er at det baserer seg på testing med kunder, så vi vet at vi treffer på det de ønsker seg. Vi har jo blant annet sluppet en ny nettbank som er skrelt litt ned for å inneholde det viktigste. For de mindre selskapene er de digitale verdiforslagene viktig, og da må vi være bedre enn konkurrentene på det, sier han.

DNB har allerede en sterk posisjon innen oppstartsselskaper i Norge. En posisjon det “nye givet” skal opprettholde for banken.

– Vi tar en tredjedel av alle oppstartsbedrifter og det er en posisjon vi ønsker å opprettholde. Vi ønsker å fortsette å kjempe om den posisjonen vi har, som den foretrukne oppstartsbanken. Det skal vi fortsette å være, sier Figenschou.

– Sover godt

Når det da gjelder historiene man leser om, om selskaper som sliter i en usikker tid, påpeker Figenschou at ting går ganske godt i det norske markedet.

– Jeg sover veldig godt om natten. Vi har en sterk portefølje og følger nøye med på enkeltengasjement som har utfordringer. Segmentene som har utfordringer er de samme som tidligere og vi jobber tett med dem.

– Vi får veldig mye skryt av disse kundene også, fra kunder som har kommet seg ut av utfordringene gjennom tett samarbeid med kunderådgivere fra banken. Vi får tilbakemeldinger på at vi kommer med en annen kompetanse i forhold til kontantstyring, planlegging av prosjekter og ting bankene er vant til å jobbe med. Og det er jo en felles interesse at kundene kommer seg gjennom disse utfordringene, sier Figenschou.