FINSHIFT | ANALYSE

Bankfusjoner er ikke en evig næringskjede

En liten bank kan være en god smakebit for en mellomstor bank, men sammen er det ikke sikkert at de smaker like godt for den store banken. 

Publisert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken?

 Antallet norske sparebanker minker jevnt og trutt. I forrige uke kom det to nye fusjonsbeskjeder.

Onsdag ble det kjent at Tinn Sparebank vil fusjoneres inn i Skue Sparebank. Det blir den fjerde fusjonsprosessen på få år for Skue, og den påbegynnes før den tekniske fusjonen i den siste prosessen med Hjartdal Sparebank er gjennomført.

– Vi har mye til felles. Begge er i Eika, jeg opplever at kulturene i bankene er like, og vi ligger rett ved siden av hverandre uten overlapp av kontorer. … Vi passer åpenbart godt sammen, sier administrerende banksjef i Skue Sparebank, Hans Kristian Glesne til BankShift.

Utfordringer med regulatoriske krav og kapital nok til å kunne være en aktør i bedriftsmarkedet ble fremholdt som viktige årsaker.

Dagen etter var turen kommet til Orkla Sparebank og Rindal Sparebank. De to Trøndelag-bankene, som også tilhører Eika, har lignende begrunnelser.

– Det regulatoriske begynner å bli lovlig tyngende, sier administrerende banksjef Magne Bjørnstad i Rindal Sparebank.

Orkla-sjef Knut Marius Skoglund ser sammenslåingsårsakene som både offensive og defensive:

– Vi ser at det på sikt er en stor fordel å ha en viss størrelse. Det ene med sammenslåing er det defensive, der man skal være rustet til å imøtekomme de regulatoriske krav som kommer, men det handler vel så mye om det offensive. At banken skal ha mulighet til å håndtere større bedriftsengasjement, skape flere lokale arbeidsplasser, kunne tilby karrieremuligheter internt, sier Skoglund.

Hvorfor er dette interessant? 

Med de siste tilskuddene er nå i alt 10 av knapt 50 banker i Eika Gruppen i ferd med å fusjonere.

I tillegg til de allerede nevnte er sparebankene, er Haugesund og Tysnes i ferd med å sluttføre sin fusjon etter at den ble utsatt på grunn av store tapsavsetninger i sistnevnte. Agder Sparebank har påbegynt samtaler med Birkenes Sparebank og til sist har Romsdals Sparebank og Sunndal Sparebank bestemt seg for å bli til Tinde Sparebank.

Bortsett fra Tinde, der de fusjonerende bankene er av ganske så lik størrelse, er det i de andre fire tilfellene snakk om en større bank som overtar en liten «nabobank». Alle de overtakende bankene hadde et utlånsvolum på 10–20 milliarder i 2024 (Agders utlån var riktignok på 9,8 mrd, men de får for enkelhetens skyld være med i gjengen). De oppkjøpte bankenes utlånsvolum var derimot ikke på mer enn 2,5–4 milliarder kroner.

Administrerende direktør i Eika Gruppen, Steinar Simonsen, mener at mangel på «kompetansetilgang og kapasitet» er to faktorer som gjerne fører til at fusjonsplaner tar form. Økende myndighetskrav knyttet til «compliance» og regelverksetterlevelse, og en hurtig teknologisk utvikling, blir helt enkelt for mye hvis banken er for liten.

Hva er konsekvensen? 

Vi har garantert ikke sett den siste fusjonen i 2025, men hvem som står for tur, skal ikke FinShift gjette på. Overordnet blir det nok mer av det samme – en liten lokal sparebank som blir overtatt av en litt større sparebank i nærområdet.

Derimot er det langt fra sikkert att bankspisingen fortsetter oppover i næringskjeden. Apetitten på oppkjøp ser ut til avta jo større banken blir, av den enkle grunn at jo større banken blir, jo større må porsjonen være.

I hvert fall er det vanskelig å tolke Inge Reinertsen i Sparebank 1 Sør-Norge på en annen måte.

– Man må stille seg spørsmålet, hva er det fusjonen skal løse? I vårt tilfelle har vi skapt en sparebank som tar et steg opp i en ny divisjon der vi i større grad konkurrerer med de store nordiske bankene. Men det er veldig arbeidskrevende og man kan ikke fusjonere for gøy, sier Reinertsen til BankShift.

Ifølge Reinertsen har arbeidsinnsats og kostnader blitt så store at det ikke er så mange potensielle fusjonspartnere igjen for en bank på Sør-Norges størrelse. Han mer enn antyder at banker som er mindre enn Sør-Norges årlige organiske vekst på 20–25 milliarder kroner ikke lenger er særlig aktuelle som oppkjøpskandidater.

Gitt at andre større banker tenker i samme baner som Reinertsen, kan de små og mellomstore bankene fortsette med å fusjonere en god stund, før de eventuelt blir oppkjøpsmål til en større bank.

Ingen av de nevnte fusjonene i denne saken passerer 20 milliarder i utlånsvolum etter sammenslåing.

RELATERTE SAKER:

→ (+) Ser på færre banker som attraktive fusjonspartnere: – Det er veldig arbeidskrevende
→ (+) Eika avviser at alliansen ikke er tilpasset de minste bankene
→ (+) Vil fusjonere etter 152 år på egen hånd: – Det regulatoriske begynner å bli lovlig tyngende
→ (+) På offensiven: – Den beste måten å forsvare seg på, er å gå i angrep
→ Orkla Sparebank og Rindal Sparebank vil fusjonere
→ (+) – En endring for å bevare det vi har
→ (+) – Skal ha respekt for at det er litt skumlere å komme fra den lille banken
→ Skue går inn i ny fusjonsprosess

Likte du denne saken. Abonner på nyhetsbrevet FinShift, så får du den rett i epostkassa hver onsdag.