FUSJON
Vil fusjonere etter 152 år på egen hånd: – Det regulatoriske begynner å bli lovlig tyngende
Etter halvannet århundre som selvstendig bank, søker Rindal Sparebank sammenslåing med naboen Orkla Sparebank. Administrerende banksjef Magne Bjørnstad forklarer hvorfor.

Nabobankene Rindal Sparebank og Orkla Sparebank har inngått en intensjonsavtale om å slå seg sammen. Trøndelagsbankene er begge såkalte grunnfondsbanker, som betyr at de er heleid av lokalsamfunnet.
– Timingen er riktig for oss nå. Vi kjenner på at spesielt det regulatoriske begynner å bli lovlig tyngende. Vi er en veldrevet og god bank med gode resultater og dyktige folk, men i krystallkula ser vi at det blir tyngende om 4-5 år, sier administrerende banksjef Magne Bjørnstad i Rindal Sparebank til BankShift.
– Er man rett og slett nødt til å være en større bank fremover?
– Vi kunne drevet egen bank i mange år fremover. Men det er en usikkerhet rundt hva som skjer, spesielt på anthvitvask, personvern, og IT-sikkerhet, med Dora-regelverket. Vi har bra vekst og konkurrert bra, og hatt en fin utvikling. Vi har drevet egen bank i 152 år, og så har det vært løpende diskusjoner.
Geografisk logikk
Han har brukt morgenen på å informere de 17 ansatte i banken om de forestående endringene, ifølge Bjørnstad med god mottakelse.
– Orkla er en naturlig bank å samarbeide med, og en nabokommune. Retningen nordover mot Orkanger og Trondheim, er også et hovedargument, sier han.
De to fusjonspartnerne har overlappende kontor i Trondheim.
– De i sørvest, vi nord i byen. Vi ser for oss at det kan bli en samlokalisering på sikt, men vi må se an hva som er mest hensiktsmessig.
Rindal vedgår at det er flere mulige fusjonspartnere i området, men påpeker at både kapitalstruktur og alliansetilhørighet, begge er Eika-banker, var tungtveiende faktorer.
– Vi får mange gode leveranser fra Eika, men vi trenger et apparat for å ta imot de leveransene, sier han.
Forberedt på ekstraarbeid
En viktig del av intensjonsavtalen, er at alle de ansatte får beholde jobbene sine.
– Det er et ønske om at alle skal bli med videre. Det var positive tilbakemeldinger tidligere i dag. Det er behov for alle. Så er det klart at det kan være noe overlappende funksjoner, men da får man styrket fagmiljøene. Det er det absolutt behov for, sier Bjørnstad.
– Fusjonsprosesser kan medføre ekstra belastning for de ansatte, særlig i en liten organisasjon. Hvordan skal det håndteres?
– Vi har kjørt store prosjekter tidligere, for eksempel konverteringen til Tietoevry i 22/23. Vi takler slike ting, men det er klart at det blir ekstraarbeid. Så blir det samarbeid med Orkla etter hvert, når alle vedtak er på plass.
Avtalen avslører også at Orkla Sparebank-sjef Knut Marius Skoglund er foreslått som sjef i den sammenslåtte banken.
Rollen til Bjørnstad er foresløpig uavklart, men han slår fast at han blir værende i banken.
– Jeg fortsetter, og får nok en sentral rolle i den nye banken, men vi tar det litt etter hvert, sier han.
Skjerpet konkurranse
I børsmeldingen om sammenslåingen skriver bankene at man vil ha en samlet ren kjernekapitaldekning på 21,35 prosent etter fusjonen. Dermed er banken rigget for videre vekst.
Nevnte Skoglund, sjef i Orkla Sparebank, bekrefter at bankene «har kuttet tørt», og at ambisjonen er å ta markedsandeler.
– Det er mange småbanker i Trøndelag. Er ytterligere fusjoner på bordet?
– Det blir bare spekulasjoner. Men dette temaet kjenner mange på, særlig det regulatoriske. Det er også en skjerpet konkurransesituasjon, sier Bjørnstad.
– Frykter du å miste lokal tilhørighet gjennom fusjonen, og dermed konkurransekraft i hjemmemarkedet?
– Målet er at kundene skal merke minst mulig. Vi vil ha bankkontor i Rindal, og tidligere fusjoner i Orkla Sparebank har vist at det kan bli enda flere funksjoner her. Den største forandringen for rindalinger, blir vel et nytt skilt på veggen.