INNLEGG

«Bare for bankene å åpne opp!»

Bankenes kronargument for å nekte kundene å bruke Apple Pay er snart borte. Da er det på tide å agere, mener Petter Solerød i Cicero Consulting.

Når Vipps blir sluppet inn i Iphone, må bankene åpne for Apple Pay, mener Cicero Consultings Petter Solerød

Fredag kom det gode nyheter fra EU-kommisjonen, da det ble bekreftet at Apple hadde gått med på å åpne tilgangen til NFC-teknologien i iPhone. Nå må bankene åpne opp og overlate valget til kundene. 

Den manglende brikken i Vipps sitt betalingsunivers er endelig på vei. Kundene har lenge ropt etter kontaktløs betaling med mobiltelefonen, men ikke fått ønsket sitt oppfylt. Så lenge Apple har sperret sin NFC-chip for tredjeparter, har Vipps valgt å satse på andre løsninger. 

Samtidig har eierbankene måtte spille forsvar. For mens det har vært åpent for blant annet Google Pay, har majoriteten nektet sine kunder å ta i bruk Apple Pay. Dette har skapt reaksjoner og misnøye, men har vært et strategisk viktig grep for å sikre at Vipps blir det foretrukne alternativet – når de fikk muligheten til å konkurrere. 

«En god nyhet for fri konkurranse. Alle bør selv kunne velge hvilken lommebok de har lyst til å bruke på mobilen.» Det skrev Even Westerveld, konserndirektør for kommunikasjon og bærekraft i DNB på LinkedIn da EU-kommisjonen varslet om enighet med Apple. Den tidligere Vipps-lederen kjenner reisen hit bedre enn de fleste, og har stått på barrikadene i kampen mot teknologiselskapet. 

Det er vanskelig å være uenig i utsagnet, men da er det også på tide for banken å sette handling bak ordene. DNB og flere andre norske banker har pekt på Apple som den uredelige aktøren i markedet og brukt selskapets NFC-nekt som årsak for eget nei til Apple Pay. Når Apple nå, etter press og sanksjonsfrykt, åpner opp for konkurranse, er det opp til bankene å gjøre det samme. 

Det skulle ta nesten et tiår, men nå nærmer det seg lansering av den etterlengtede betalingsløsningen. Mye er klart allerede, så får tiden vise om det tar dager, uker eller måneder fra NFC-tilgang innvilges til Vipps ruller ut løsningen. 

Så får kundene selv velge hvilken kommebok de har lyst til å bruke.