FINSHIFT | ANALYSE

Fremtidens bankfilial er allerede blitt gårsdagens

Nå har Sparebank 1 lært at det ikke var verdt å gå videre med metavers-kontor.

«The Sandbox» var tegnet av Snøhetta og skulle bli Sparebank 1-alliansens metavers-filial
«The Sandbox» var tegnet av Snøhetta og skulle bli Sparebank 1-alliansens metavers-filial
Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Noen som husker hypen rundt metaverset? For drøyt halvannet år siden var den på topp. Det skulle etableres kontorer over en lav sko i den virtuelle verdenen.

Brønnøysundregistrene og Skatteetaten var raskt på banen. Det var også Sparebank 1, som kjøpte tomt i metaverset, og ga Snøhetta i oppdrag å tegne det nye bankkontoret «The Sandbox».

På Arendalsuka i fjor kunne Jan-Frode Janson, konsernsjef i Sparebank 1 SMN og samfunnskontakt i Sparebank 1-alliansen, Morten Søberg, presentere prosjektet som ble kalt «Newfoundland».

– Vi kjøpte tomta og tenkte; hvem er best til å formidle historien og det et bankbygg skal stå for? Og svaret falt på Snøhetta. Jeg kan si at jeg har ikke peiling på dette, men jeg er veldig begeistret, sa Jansson til FinansWatch i forbindelse med lanseringen.

Hvorfor er dette interessant? 

Det ble fremført flere begrunnelser for hvorfor et bankkontor i metaverset hadde noe for seg; alt fra å nå ut til unge mennesker og vise frem det siste av teknologisk utvikling, til å på sikt få inn nye kunder som av en eller annen grunn ikke kan å komme seg til et fysisk banklokale.

Men som så mange andre haussede fenomener de siste årene, var kontor i metaverset av den kortlivede typen.

Etter lanseringen i fjor i ble det fort veldig stille rundt Sparebank 1-prosjektet, og nå bekrefter Jan-Frode Jansson overfor BankShift at prosjektet er stilt i bero.

– Prosjektet handlet om å få prøve ting selv. Teste ut, lære. Vi har ikke gått for noen videre etablering der, sier Janson til BankShift.

Hva er konsekvensen? 

Ifølge nettstedet MN24 skal Sparebank 1 har brukt rundt 800.000 kroner på prosjektet.

For noen høres det sikkert bare ut som sløsaktig bruk av penger. Men tenker man på at en aktør som Bloomberg hevdet at det globale metaversmarkedet kunne være verdt 800 milliarder dollar allerede i 2024, er det ikke så rart at bankalliansen synes det var verdt å satse noen hundre tusen kroner.

Det er viktig å tørre å satse, men det like lurt å kunne kutte pengebruken om man ser at et prosjekt ikke fører noe sted.

Relaterte saker

→ Metavers-filialen til Sparebank 1 er stengt: – Vi skal tørre å prøve
→ (+) Slik skal bankbygget til Sparebank 1 se ut i metaverset (FinansWatch)
→ (FinShift) Synger på det neste ... verset