FINSHIFT | ANALYSE

Svensk salg gir dansk bank kapital til norsk rettssak

Etter at Lunar i vinter tapte rettssaken mot Instabank har den danske banken jobbet hardt for å leve opp til nye strengere kapitalkrav fra myndighetene. Kanskje fant selskapet den siste puslebrikken i forrige uke.

Gjennom å selge den svenske porteføljen med forbrukslån, kan Lunar-gründer Ken Villum Klausen ha sikret seg nok kapital til å ha råd til tape rettsaken mot Instabanks aksjonærer enda en gang.
Publisert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Fredag ble det kjent at Morrow Bank overtar Lunar Banks svenske låneportefølje verdsatt til 1,6 milliarder kroner.

Dermed fikk Morrow Bank-sjefen Øyvind Oanes’ uttalelse om bankens vekstplaner en veldig rask bekreftelse. Da kvartalsrapporten ble lagt frem et par dager før, sa Oanes:

– Det er et godt eksempel på at vi har begynt å se på uorganisk vekst som vei videre fremover.

Det var det andre porteføljekjøpet på kort tid. I juni tok Morrow over en annen svensk låneportefølje på 700 millioner kroner fra Qliro.

Det betyr at Morrow på under to måneder har gjort utlånsvolumet nesten 20 prosent større.

Hvor mye Morrow faktisk betaler for porteføljen er ikke kjent.

Hvorfor er dette interessant? 

Det er bare å applaudere Morrow som på kort tid har funnet to gode bevis på sin nye vekststrategi.

Men det som gjør denne avtalen spennende for FinShift, er selgeren.

Lunar har vært en flittig gjest i dette nyhetsbrevet av mange årsaker, teknologiske nyvinninger, store ambisjoner og, ikke minst, et mislykket norsk bankoppkjøp.

19. februar i år falt dommen i rettssaken om det fallerte oppkjøpet. Instabank-aksjonærene fikk medhold og Lunar ble dømt til å betale 630 millioner kroner i erstatning.

Den danske banken anket nesten på stedet og har i påvente av neste runde i rettssystemet jobbet hardt med å leve opp til kraftig skjerpede kapitalkrav fra det danske Finanstilsynet.

Blant annet har Lunar hentet penger hele tre ganger etter at dommen falt i februar. Totalt har man styrket finansene med drøyt en halv milliard norske kroner. I all hovedsak fra eksisterende eiere.

Salget av låneporteføljen vil gjøre at banken vil merke noe mindre av pusten i nakken fra Finanstilstynet i Danmark. I en pressemelding uttaler Vibeke Bak Solok, bankdirektør i Lunar:

«Salget av den svenske låneporteføljen markerer et vesentlig skritt, da vi nå lever opp til de regulatoriske kapitalkravene. Vi arbeider nå på den siste delen av planen, slik at vi også lever opp til de nødvendige bufferkravene».

Hva er konsekvensen? 

At Lunar nå selger sin svenske låneportefølje er egentlig ikke veldig overraskende. Allerede tidlig i vår ble det lagt frem som et av flere mulige alternativer til hvordan Lunar kunne skaffe seg kapital etter å ha ta rettssaken i første instans.

Porteføljen med forbrukslån har også vært litt av en fremmed fugl hos Lunar. Banken har satset på mange ting, men nettopp forbrukslån har egentlig ikke vært en av dem.

Dette er en konsekvens av at Lunar våren 2021 kjøpte den svenske utfordreren Lendify og fikk en portefølje med usikrede lån på cirka tre milliarder kroner. Ifølge den svenske avisen Breakit ble selskapet Lendify verdsatt til cirka 1,2 milliarder kroner ved oppkjøpet.

Lunar-gründer Ken Villum Klausen sa i 2021 at Lendify var en «perfect match» for Lunar, men mellom linjene gikk det frem at kjøpet kom til stand fordi Lunar ønsket å få en fot inn på det svenske markedet, mer enn at banken ønsket å satse på usikrede lån.

Nå er ikke detaljene kjent i kapitalplanen Lunar leverte til danske myndigheter tidligere i år, men det må nok antas at den inkluderer en finansieringsplan i den hendelse Lunar taper rettssaken mot Instabank-aksjonærene også i lagmannsretten.

Kanskje var det den sikkerheten Lunar nettopp fikk på plass.

Relaterte saker

→ Vokser videre i Sverige med milliardkjøp
→ (+) Norge alt mindre viktig for Morrow Bank
→ Lunar må betale over en halv milliard til Instabank-eierne
→ (+) Avtalepunktet som felte Lunar – må betale over 600 millioner
→ Lunar henter 300 millioner – til vekst
→ Grønt lys for Lunars kriseplan 
→ Lunar med stor forbedring – tapte «bare» 650 millioner kroner
→ Lunar henter penger – for tredje gang i år
→ (FinShift) Ville bli bankenes SAS – nå kan det ende med krasjlanding