UTLÅN

Banktoppene lånte seg opp langt mer folk flest i fjor

Ledere i norske banker benyttet seg av de gunstige låneordningene til arbeidsgiveren i fjor, og økte sine private lån med 15 prosent i fjor, ifølge en oversikt fra Finansavisen.

Geir Bergskaug er administrerende direktør i Sparebanken Sør, som hadde neste størst vekst i utlån til egne ledere i fjor.
Publisert Sist oppdatert

90 konsernsjefer og konserndirektører i 13 banker har lånt til sammen 580 millioner kroner av egen bank, viser en oversikt Finansavisens har laget

Fra 2022 til 2023 var gjeldsveksten i denne gruppen på hele 15 prosent, skriver avisen.

Dermed er banktoppenes lånevekst fem ganger så høy som blant folk flest. Kredittindikatoren K2 fra SSB viser at låneveksten i norske husholdninger var på 3,3 prosent i samme periode, mens «publikums gjeld», som omfatter kommuneforvaltningen, ikke-finansielle foretak og husholdninger, økte med 3,5 prosent i perioden.

Aller økningn var det i lånene til ledelsen i Landkreditt Bank (38 prosent), etterfulgt av Obos-banken og Sparebanken Sør (25 prosent), viser oversikten fra FA.

BankShift har tidligere omtalt godene bankene bruker for å tiltrekke seg de beste hodene. Blant verktøyene er gunstige betingelser på boliglån. Det er ikke alle bankene som har oppgir spesifikt hvor boliglånsrenten for de ansatte ligger, men at den ligger mellom ett og 0,5 prosentpoeng under normrenta som settes av Skattedirektoratet, virker å være normen i bransjen. 

Skattedirektoratet oppdaterer normrenta seks ganger i året ut i fra et gjennomsnitt av de beste prisene i markedet i en gitt periode. Normrenta lå i mars og april på 5,1 prosent.