ARBEIDSLIV

Enighet i Finansoppgjøret: Gir over halve rammen i sentralt tillegg

Alle finansansatte får et lønnstillegg på 2,65 prosent - og minimum 15.000 kroner ekstra. Rammen legger imidlertid opp til å heve det nivået betydelig lokalt.

Forbundsleder Vigdis Mathisen (t.v) og Therese Høyer Grimstad, direktør arbeidsliv i Finans Norge, er klare for lønnsforhandlingene i hovedoppgjøret 2024.
Publisert Sist oppdatert

Etter to dager med forhandlinger ble det tirsdag kveld oppnådd enighet mellom Finans Norge og henholdsvis Finansforbundet og Handel og Kontor/Fagforbundet (LO) i årets tariffoppgjør i bank og finans. 

– Den totale lønnsrammen vi ble enige om er på 5,2 prosent. Dette er en ramme som gir medlemmer reallønnsvekst, sier Vigdis Mathisen, leder i Finansforbundet, i en pressemelding.

Resultatet innebærer et generelt tillegg på 2,65 prosent til alle, og minimum kr 15.000 kroner. Det generelle tillegget gjøres gjeldende med virkning fra 1. mai 2024.

Deretter skal det gjennomføres lokale oppgjør. I bedrifter organisert i Finans Norge er det ledelsen som tar den endelige avgjørelsen om lokale tillegg, etter drøftelser med fagforeninga.

– For oss har det vært viktig å sikre alle et godt sentralt tillegg, samtidig som det er rom for gode lokale oppgjør, sier Mathisen.

– Vi har strukket oss langt. Gitt TBUs prognoser for prisvekst, vil dette gi reallønnsøkning for ansatte i finans, sier arbeidslivsdirektør Therese Høyer Grimstad i Finans Norge, i en pressemelding.

Finansforbundet fikk også gjennomslag for å utvide lønnsregulativet med seks trinn (91-96), noe som innebærer at flere finansansatte blir omfattet av lønnskapittelet i tariffavtalen.

Finans Norge ønsket å fjerne trinnene i lønnsregulativet sentralt.

– Dette lykkes vi ikke med i år fordi det ble stilt betingelser fra Finansforbundet som vi ikke kunne akseptere, sier Høyer Grimstad.

Nå gjenstår godkjenning fra partenes egne organer. Gjensidig svarfrist for endelig vedtakelse av det anbefalte forslaget er satt til mandag 6. mai 2024. 

Det anbefalte forslaget kan ikke iverksettes før forslaget er vedtatt.

    LO Finans forhandler på vegne av omtrent 2300 medlemmer. Disse er omfattet av sentralavtalen. 2000 av dem er i HK. Finansforbundet har sin egen tariffavtale, som er nesten identisk med LO sin, og forhandler på vegne av 29.000 medlemmer.