DEBATT

Finans Norge slår tilbake mot professor: – For enkelt og begrenset å gi BankID skylden

Professor ved ved Universitetet i Oslo gir BankID skylden for svindeleksplosjon – det for Finans Norge til å reagere.

Gry Nergård
Publisert Sist oppdatert

I et innlegg i DN mener professor ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo, Marte Eidsand Kjørven, at BankID muliggjør økonomisk kriminalitet. Hun sikter til den voldsomme økningen i bedragerier de siste årene. Eidsand Kjørven mener at vi må begynne å snakke om forvanskning istedenfor forenkling. Videre foreslår hun at det kanskje ikke burde være så enkelt å få lån og gjennomføre store betalingstransaksjoner.

Det får forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, Gry Nergård, til å reagere.

– Det er for enkelt og begrenset å gi BankID skylden for utviklingen av svindel. Som ellers ved kriminell virksomhet, er det den kriminelle som er hovedproblemet. Det er derfor de kriminelle miljøene vi må slåss mot, ikke BankID eller eID generelt, skriver hun i et innlegg på Finans Norges hjemmesider.

Så kommer hun med et lite stikk til juridisk fakultet i Oslo som hun mener burde bidra mer konstruktivt.

– Det ville vært nyttig om akademia, gjerne representert ved juridisk fakultet i Oslo, bidro konstruktivt. Blant annet har muligheten for mer omfattende datadeling mellom banker, politiet og offentlige myndigheter vært tatt opp som en sentral forutsetning for å komme de kriminelle miljøene nærmere til livs. Utfordringene man da møter i generell personvernlovgivning og taushetspliktsbestemmelser i spesiallovgivning trenger nærmere juridiske vurderinger, skriver Nergård.

Utspillet til Eidsand Kjørven kom etter at DNB og NHO krevde umiddelbar handling mot en eksplosjon i økonomisk kriminalitet. Administrerende direktør i BankID Bankaxept, Øyvind Brekke, svarte Eidsand Kjørven i et eget innlegg i DN. Han påpekte at de jobber med nye og bedre løsninger, men at det også er nødvendig med bedre informasjonsflyt mellom dem som jobber mot svindel.