EIERSKAP

Flekkefjord Sparebank vil utstede egenkapitalbevis og gå på børs

Styret i sørlandsbanken foreslår å etablere eierandelskapital ved utstedelse av egenkapitalbevis.

Heidi Nag Flikka, administrerende banksjef i Flekkefjord Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres!

Styret i Flekkefjord Sparebank vedtok torsdag kveld et forslag om å etablere eierandelskapital ved utstedelse av egenkapitalbevis gjennom en garantert emisjon og planlagt notering på Euronext Growth Oslo.

Det går frem av en børsmelding.

Styret vil utstede 1.500.000 egenkapitalbevis, hvert pålydende 100 norske kroner, til tegningskurs 108,5 kroner. 

Det er i sammenhengen etablert et såkalt garantikonsortium, som sikrer fulltegning av minimumsbeløpet i den planlagte emisjonen, med bruttoproveny på 162,75 millioner kroner

Ifølge meldingen foreslås emisjonen som følge av økte kapitalkrav, samt bankens ønske om å vokse videre innenfor sitt markedsområde.

I korte trekk: Flekkefjord Sparebank i 2023

Et knippe nøkkeltall fra årsrapporten til Flekkefjord Sparebank. Tilsvarende tall i samme periode i fjor i parentes. 🟢🟡🔴

🟢 Egenkapitalavkastning: 9,48% 6,05%)

🟢 Netto utlånsvolum:  11,5 mrd. (9,7 mrd.)

🔴 12 måneders utlånsvekst: 17,8 (20,7%)

🟢 Kostnadsprosent:  49,5% (55,1 %)

🟢 Resultat etter skatt:  101 mill. ( 61 mill.)

🟢 Tap:  7,7  mill. (18 mill.) 

🟢 Netto renteinntekter:  208 mill. (152 mill.) 

🟢 Netto rentemargin:  2,28% (1,88%) 

🔴 Ren kjernekapital: 17,6% (19,1%)

🔴 Innskuddsdekning:  84,8% (87,3%)

Det er store strukturelle endringer på gang i det sørlandske bankmarkedet, med flere sammenslåinger gjennomført eller i kjømda, i kjølvannet av den ventete storfusjonen mellom Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst-Norge, som sammen danner landets tredje største bank under fanen Sparebank 1 Sør-Norge.

Gjennomføring av forslaget fra styret i Flekkefjord Sparebank er betinget nødvendige vedtak i generalforsamlingen, samt tillatelser fra Finanstilsynet og godkjenning av EØS-prospekt.

Første hinder som må forseres er  generalforsamlingen i banken, som avholdes 21. mars 2024.

I forbindelse med førstegangsutstedelsen, planlegger Flekkefjord Sparebank å søke om opptak til handel av egenkapitalbevisene på Euronext Growth Oslo. 

Banken har engasjert Norne Securities AS som tilrettelegger og Advokatfirmaet Selmer AS som juridisk rådgiver i transaksjonen.

I fjor gjorde også Sparebanken Sør en utstedelse av flere egenkapitalbevis, til stor oppslutning. Amerikanske investorer og Sparebanken Vest er blant de som grep sjansen til kjøpe seg opp.

Flekkefjord Sparebank er en del av De samarbeidende sparebankene (DSS), og dermed medlem i den nyetablerte bankalliansen Frendegruppen, hvor banksjef Heidi Nag Flikka sitter som midlertidig styreleder.