INVESTERINGSFOND

Foreløpig leder er valgt for SNNs «nordnorske oljefond»

For å komme raskt i gang har styret i Stiftelsen for Nord-Norge nå valgt å konstituere Fredrik J. Borch som daglig leder i stiftelsen.

Fra venstre: SpareBank 1 Nord-Norges styreleder Eirik Frantzen, ny styreleder i Stiftelsen for Nord-Norge, Joachim Høegh-Krohn, lederen av SpareBank 1 Nord-Norges representantskap, Roar Dons, SpareBank 1 Nord-Norges CFO Bengt Olsen og konsernsjef Hanne Karoline Kræmer.
Publisert Sist oppdatert

I våres ble det klart at Sparebank 1 Nord-Norge ville starte opp en stiftelse som skal gjøre landsdelen mer attraktiv. Det skal gjøres blant annet gjennom den nyopprettede Stiftelsen for Nord-Norge (SfNN), som får i oppgave å investere i nordnorske bedrifter.

Stiftelsen etableres i Tromsø i løpet av høsten 2024, og de første investeringene vil skje mot slutten av 2024 eller starten av 2025. Foreløpig er det satt av 400 millioner kroner til prosjektet, med mål om å nå 1 milliard kroner i løpet av de første tre til fem årene. 

Nå er også den nye sjefen for stiftelsen på plass, men bare konstituert foreløpig. Avisen Nordlys skriver at det blir Fredrik J. Borch som skal forvalte pengene.

Fredrik J. Borch.

– Jeg håper og tror at Stiftelsen for Nord-Norge skal kunne gjøre en forskjell og være en attraktiv samarbeidspartner for bedrifter og bedriftseiere som satser i nord, sier Borch.

Han tiltrer stillingen 1. september i år, og Borch, som allerede bor i Tromsø, kommer fra stillingen som leder for Sparebank 1 Markets Investment Banking i Nord-Norge.

Styreleder Joachim Høegh-Krohn forteller til Nordlys at man ser for seg en organisasjon med rundt fem ansatte, og at det var viktig å komme raskt i gang.

– Styret har derfor valgt å konstituere en daglig leder. Dette gir stiftelsen tid til å finne en fast daglig leder. Fredrik Borch har bistått i det prosjektet som nå er blitt Stiftelsen for Nord-Norge. Han har et ofattende nettverk i regionen, solid erfaring med investeringer og kjenner problemstillingene stiftelsen står overfor, sier Høegh-Krohn til avisen.

SNN vil ikke ha noe med fondet å gjøre

Midlene til fondet kommer fra samfunnsutbytte fra SNN, men SNN ønsker ikke å være styrende organ for fondet.

– Vi har flere ganger takket nei til å være med i denne typen investeringsfond fordi det vil påvirke vår habilitet som bank hvis vi er investert i et selskap. Derfor skal dette fondet ikke eies av banken og styret skal stå fritt, har konsernsjef Hanne Karoline Kræmer tidligere sagt til BankShift.