FIKTIVE UTLÅN

Gransking hos Sandnes Sparebank etter advokatskandalen

Mannen som skal ha hentet inn penger og lovet høye rentebetalinger til investorene hadde for flere år siden en rolle i en kontrollkomite hos Sandnes Sparebank.

Advokatfirmaet Bull Årstad i Stavanger, der advokaten jobbet.
Publisert Sist oppdatert

*Saken er endret: BankShift skrev først at advokaten hadde jobbet i banken. Det stemmer ikke. Ny informasjon fra Sandnes Sparebank sier at mannen var leder for kontrollkomiteen , for ni år siden.

Sandnesposten skriver at Sandnes Sparebank foreløpig gjennomfører en intern gransking, etter at man har forstått at advokaten det er snakk om i utlånsskadalen hos advokatfirmaet Bull Årstad, tidligere i karrieren hadde en rolle assosiert med banken.

– Banken ble i forrige uke gjort oppmerksom på at det er avdekket mistanke om straffbare forhold knyttet til en advokat med virksomhet i Stavanger. I lys av den informasjonen som er kommet frem foretar banken nå undersøkelser i tråd med våre rutiner. Disse undersøkelsene er ikke ferdigstilt, sier administrerende direktør Trine Stangeland i banken i en epost til BankShift.

Utlånene mannen skal ha gitt ut, som ble finansiert av store aktører i næringslivet i Sandnes- og Stavanger-regionen, på bakgrunn av lovnader om god avkastning og høye renter, skal ha vært sikret av advokatfirmaet Bull Årstad i pairene klientlisten fikk se. Det sier advokatfirmaet at er forfalskede dokumenter. Advokatfirmaet selv fant ut av dette, og politianmeldte den tidligere partneren, kort tid etter at han sluttet i firmaet for å starte for seg selv.

Pengene som ble investert hos advokaten viser seg nå å være borte.

Sandnes Sparebank har fortalt at mannen det gjelder, for ni år siden, var leder for kontrollkomiteen som ble utnevnt av styret i banken. Banken påpeker at man har taushetsplikt når det kommer til spørsmål knyttet til kunder og transaksjoner.

– Banken er underlagt hvitvaskingsregelverket og arbeider kontinuerlig for å forhindre hvitvasking og bedrageri mot banken og bankens kunder. banken har etablert robusete interne rutiner for dette arbeidet. Rutiner og risikovurderinger oppdateres jevnlig i tråd med myndighetenes forventinger og egne vurderinger. Banken er underlagt taushetsplikt og kan ikke kommentere spørsmål knyttet til kunder og transaksjoner, sier Stangeland.

Gjensidige med forsikringen

DN skriver at det er Gjensidige forsikring som vil få kravene, som blir bekreftet av advokatfirmaene involvert.

Det varslede kravet er ventet å komme opp i nærmere 600 millioner kroner. 

DN mener å vite videre at også det nye selskapet advokaten startet etter å ha sagt opp jobben i Bull Årstad også skal ha vært forsikret av Gjensidige, men Gjensidige vil ikke kommentere saken.

Det er snakk om opp mot 75 klienter fordelt på Advokatfirmaene Selmer og Haver som krever erstatning mot Bull Årstad, som advokatfirmaet nå varsler Gjensidige om.