REGNSKAP

Halve bank-Norge blir medeiere i Unimicro: – Et godt steg nærmere visjonen om et «Vipps for regnskap»

DNB og Sparebank 1-alliansen er allerede storeiere. Når Eika Gruppen og Sparebanken Sør nå også blir medeiere, har Unimicro-sjef Kjartan Solvi fått mer enn halve bank-Norge på eiersiden. 

Får nye medeiere. Kjartan Solvi, administrerende direktør i Unimicro
Publisert Sist oppdatert

I november 2020 ble Norges to største bankaktører, DNB og Sparebank 1-alliansen, hovedeiere i regnskapsleverandøren Unimicro

Gjennom selskapet B&R Holding fikk bankene 67 prosent av selskapet, mens gründerne, ledelsen og medarbeiderne i Unimicro beholdt 33 prosent.

Nå kommer Eika Gruppen og Sparebanken Sør inn som nye eiere i B&R Holding med henholdsvis 10 og fem prosents eierandel. Dermed redusere DNBs eierandel i B&R Holding fra 60 til 51 prosent og Sparbanken 1s del fra 40 til 34 prosent.

Betydende markedsandel

Dermed begynner Unimicro å få god kontroll over regnskapsinteressene i det norske bankmarkedet. De fire eierne representerer godt over halvparten av bedriftsmarkedet i bank-Norge, anslår sjef i fintech-selskapet, Kjartan Solvi.

– Går det an å si at dere har festet grep om bank-Norge nå?

– Ja, det tenker jeg. Med Eika og Sparebanken Sør, i tillegg til DNB og Sparebank 1, føler jeg at vi har fått en god posisjon, sier Unimicro-sjefen til BankShift.  

Det er helt etter planen.

– Vi tror veldig sterkt på at regnskapssystem er noe du vil kjøpe fra bankene. Det er et stort skifte som pågår i denne bransjen, og det er noe vi vil være med på, sier Solvi.

Lanserer system 16 og 17

Unimicro kaller sin visjon for «headless ERP». Den egenutviklede Unimicro Platform (tidligere Softrig) har all nødvendig kjernefunksjonalitet til et regnskapssystem. På toppen av Unimicro Platform kan andre aktører plassere sitt eget «hode», som kobler seg til «kroppen» ved hjelp av API-er. 

Hittil har Unimicro lansert 15 regnskapssystemer utover sitt eget system med samme navn som selskapet – DNB Regnskap og 14 Sparebank 1 Regnskap-versjoner for bankene i alliansen.

Nå kommer nummer 16 og 17 for Eika og Sparebanken Sør. Til forskjell fra Sparebank 1-bankene, som har sine egne versjoner, vil Eika Regnskap bli et felles tilbud for alle bankene. 

Kommer stadig nærmere visjonen

Allerede i 2022 uttalte daværende leder for teknologi og digitale kanaler for bedriftsmarkedet i DNB,  Kjersti Høklingen, i Shifter

– Intensjonen når vi gikk inn i Unimicro, var å lage en sterk bankinfrastrukturkomponent som kan brukes av andre. Så ja, vi er åpne for at flere banker kan bli med der.

Allerede da ble satsingen sammenlignet med en annen kjent felles banksatsing. Den står ved lag også i dag, ifølge Solvi.   

– Vi er et godt steg nærmere visjonen om et «Vipps for regnskap», sier han.

Det er et synspunkt som deles av både Øyvind Aass, styreleder i Sparebank 1 Bank og Regnskap og Richard Søreng, leder for innovasjon og kundereiser i bedriftsmarkedet i DNB.

– Vår visjon er at regnskapsløsningen blir en integrert del av bankenes leveranser til kundene. Vi synes det er fantastisk at flere banker deler den visjonen og ønsker Eika og Sparebanken Sør hjertelig velkommen inn i samarbeidet, sier Aass og Søreng i en felles uttalelse.

Øyvind Aass, styreleder i Sparebank 1 Bank og Regnskap.

Overfor BankShift utdyper Aass:

– Vi mener dette er et verktøy som bankene må ha, og at dette er en næringssatsing.

Tre hovedårsaker

I en pressemelding trekker Eika og Sparebanken Sør frem tre hovedårsaker til at man har valgt å gå inn som medeiere i Unimicro: 

  • Det er en moderne plattform
  • Selskapet er en foretrukken bankpartner 
  • Det finnes et sterkt bransjenettverk

– I løpet av de siste årene har vi sett en sterk bransjeglidning mellom bank og økonomisystemer for bedrifter, og at regnskapsprogrammet og nettbanken er i ferd med å smelte sammen. Dersom vi fortsatt skal være bedriftens mest relevante rådgivere knyttet til fremtid og utvikling, må vi henge med og tilby markedsledende plattformer både for regnskap og hverdagsbank, sier direktør for bedriftsmarked i Eika Gruppen,  Kristian Sundal-Thoresen i meldingen.

Steinar Simonsen er administrerende direktør i Eika Gruppen.

«Like naturlig som å søke lån»

Konsernsjef Steinar Simonsen i Eika Gruppen fremholder at alle bedrifter som har en bankforbindelse også har behov for å føre regnskap. Det gjør det til et logisk steg å bli med på eiersiden i Unimicro, mener han:  

– Med denne avtalen skal det bli like naturlig å få tilbudt komplette regnskapstjenester fra banken som det er å etablere en konto eller søke om lån, sier Simonsen i en pressemelding.

Både han og Gunnar Thomassen, som er konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Sør, ønsker å bidra til utviklingen av nye tjenester og av Unimicro, som nye eiere. 

– Når vi også går inn på eiersiden i Unimicro, får vi en hånd på rattet i utviklingen av selskapet og kan påvirke hvordan løsningen best mulig tilpasses behovene til våre bedriftskunder, sier Thomassen i pressemeldingen.