KONKURRANSE

Har slått sammen to produktselskaper på to måneder, men Sparebank 1 og Eika avviser ytterligere samarbeid

Produktene kreditt og forsikring vil nyte godt av å bli større, mener eierbankene. – Erkjennelsen er at det ikke nødvendigvis er produktene i seg selv vi konkurrerer på, mener Benedicte Schilbred Fasmer.

Benedicte Schilbred Fasmer er konsernsjef i SR-bank og styreleder i Fremtind. Hege Toft Karlsen er avtroppende Eika-sjef og påtroppende Fremtind-sjef.
Benedicte Schilbred Fasmer er konsernsjef i SR-bank og styreleder i Fremtind. Hege Toft Karlsen er avtroppende Eika-sjef og påtroppende Fremtind-sjef.
Publisert

Det er halvannen måned siden sparebankalliansene Eika og Sparebank 1  slo sammen sine kredittselskaper. 

Tirsdag morgen ble det klart at Eika Forsikring blir en del av Fremtind, som er eid av nettopp Sparebank 1 sammen med DNB.

– Det er mye kraft i det å samarbeide. Her har bankbransjen i Norge mange års historie, sa styreleder i Eika Gruppen, Hans Kristian Glesne, da forsikringsmanøveren ble presentert, og viste blant annet til Vipps, hvor de fleste norske banker er medeiere.

Avtroppende konsernsjef Hege Toft Karlsen, som blir leder for «nye» Fremtind, avviser derimot at det foregår ytterligere diskusjoner om sammenslåinger partene imellom.

– Det er det ikke. Det har vært travelt nok. Det vi har vært ute etter, er å ha vurderinger på de områder hvor vi mener at skala har betydning. Det har vært kredittkortsiden og forsikring. Så det er ingen diskusjoner rundt andre type ting, sier hun.

Konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer i Sparebank 1 SR-bank og styreleder i Fremtind deler den oppfatningen. SR-bank er for øvrig i en fusjonsprosess med Sparebank 1 Sørøst, som etter planen vil resultere i landets tredje største bank neste år.

– Nå samarbeider dere om to produktselskaper. Er det naturlig å tenke bredere?

– Erkjennelsen er at det ikke nødvendigvis er produktene i seg selv vi konkurrerer på, men mer rådgivning, tilstedeværelse og det rundt, som er en konkurransefaktor. Derfor tror vi at dette er en god tanke for begge de to produktmiljøene, lyder hennes dom.

Nylig har det vært bevegelse i eierstrukturen til andre produktselskaper i Sparebank 1 Gruppen. I november overdro SpareBank 1 Nord-Norge sin marketsvirksomhet til SpareBank 1 Markets, og økte samtidig sitt eierskap i meglerhuset. Eika Gruppen holder seg på sin side med egen kapitalforvaltningsselskap. 

De to har også eiendomsmeglere i sin portefølje, henholdsvis Aktiv (eika) og Sparebank 1 Eiendomsmegling. Disse er per i dag heleid av sine respektive banker.