RESULTAT

Janson om resultatet: – Godværet har kommet til Trondheim, og det er godvær i tallene

Sparebank 1 SMN får drahjelp fra samtlige forretningsområder og øker resultatet sammenlignet med kvartalet i fjor med over 300 millioner kroner.

Konsernsjef i Sparebank 1 SMN, Jan-Frode Janson.
Publisert Sist oppdatert

Et sterkt resultat i første kvartal preges av gode resultater i hele konsernet, skriver Sparebank 1 SMN i sin kvartalsrapport. Det pekes på høye renteinntekter, gode provisjonsinntekter fra datterselskapene og sterke resultatbidrag fra eierinteresser, som alle bidrar til et resultat på over milliarden i kvartalet. 

– Jeg smiler ekstra bredt. Våren er kommet, godværet har kommet til Trondheim, og det er godvær i tallene fra første kvartal. Det er god avkastning, god rentenetto og en bredde av inntekter, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 SMN i presentasjonen til banken.

Sparebank 1 SMN i første kvartal:

Et utvalg nøkkeltall for Sparebank 1 SMN i første kvartal. Tilsvarende tall fra første kvartal 2023 i parentes.

🟢 Egenkapitalavkastning: 16% (13)

🟢 Resultat etter skatt: 1.084 mill. (778)

🟢 Netto renteinntekter: 1.306 mill. (1.035)

🟢 Brutto utlånsvolum: 238.270 mill. (213.967)

🟢 12 måneders utlånsvekst: 11,4% (7)

🔴 Tap: 24 mill (-71)

🔴 Innskuddsdekning: 56% (58)

🟢 Kostnadsprosent: 42% (46)

Ren kjernekapital: 18,5% (18,2)

Av provisjonsinntekter er det regnskapstjenester som går best og hjelper resultatet med 200 millioner kroner i inntekter i kvartalet.

– Renteøkningene fra Norges Bank begynner å gi effekt, men heldigvis ser det ut til at folk og bedrifter i Midt-Norge har en robust økonomi som tåler kostnadsøkningen. Vi har ikke merket noen vesentlig økning i hverken betalingsutsettelser eller mislighold av gjeld så langt, sier Janson.

Sparebank 1 SMN har gjennom første kvartal inngått et forlik knyttet til underslagssaken hvor forsikringsselskapet har utbetalt 30 millioner kroner til banken. Underslagssaken med vikaren hos banken ble først omtalt i første kvartal 2023.

Satsing på private banking

I første kvartal har Sparebank 1 SMN hentet inn totalt 1,7 milliarder kroner til Sparebank 1 Forvaltning. Det er seks ganger mer enn i tilsvarende periode i fjor, skriver banken i sin børsmelding.

Et av punktene som trekkes frem er satsingen i private banking over det siste året, der banken i Trondheim hentet et rådgivningsteam fra Danske Bank, like etter at det ble klart at den danske banken trakk seg ut av personmarkedet i Norge.

Etablerer fond

På sommeren i fjor lanserte Sparebank 1 SMN en ambisjon om å reise et såkornfond som skal investere i grønne tidligfaseinvesteringer i regionen, og som skal matche andre investorer krone for krone. Forvalter har nå nådd 200 millioner kroner i første tegningsrunde og banken skriver at fondet nå blir etablert.

«Gjør det vi sier vi skal»

– Vi har et mantra i SMN der vi sier "det vi sier vi skal gjøre, det gjør vi". Og vi har sagt at vi skal skape ett SMN, og det ser vi har fungert. Vi har felles funksjoner, får synergier i salget og lykkes med å samle konsernet, sier Janson, som viser til målene banken satt seg i 2020.

Der var også et av målene å stryke veksten i bedriftsmarkedet. 

– Den største andelen av resultatet kommer fra næringslivet, så igjen, vi leverer på det vi sier vi skal, sier Janson.