NISJEBANK 

Lea Bank har fått svensk banklisens

Finansinspektionen i Sverige har gitt Lea Bank en svensk banklisens.

Administrerende direktør i Lea Bank, Oddbjørn Berentsen.
Publisert Sist oppdatert

I januar søkte Lea Bank om svensk banklisens gjennom et svensk datterselskap som er fulleid av banken, det skriver banken i en børsmelding.

Datterselskapet har i dag mottatt melding fra den svenske Finansinspektionen om at en banklisens er gitt i henhold til lov om bank- och finansieringsrörelse. Lisensen er gitt på betingelse av at lisensen må aktiveres innen 12 måneder og at det må være minimum egenkapital på 5 millioner euro på aktiveringsdatoen.

Lea Bank har som mål å fullføre flyttingen til Sverige gjennom en fusjon mellom Lea Bank og datterselskapet som heter Lea Bank AB, det er datterselskapet som blir overtakende enhet. Deretter er det planlagt at det sammenslåtte selskapet skal noteres på Nasdaq Stockholm.

Lea Bank har ikke lagt skjul på flytteplanene tidligere, på bakgrunn av tøffere vilkår for norske nisjebanker, enn hva tilfellet er for utenlandske nisjebanker som opererer i Norge. 

– Jeg vil påstå at rundt 80 prosent av de vi konkurrerer med, har hovedkontor i Sverige, sa administrerende direktør Oddbjørn Berentsen i banken under fremleggelse av årsrapporten.

Der kom det også frem at Lea Bank sin andel på utlånsporteføljen i Norge kun utgjør 35 prosent av det totale utlånet til banken.

I tillegg har Berentsen påpekt at det er større muligheter for investorer i Sverige, og mer kapital som blir investert i nisjebanker.