RESULTAT
Økte kostnader skal gi mer effektivitet: – 2025 er et investeringsår
Investeringene Sparebank 1 Østlandet nå gjør skal ruste banken til å bli mer effektiv og øke resultatet i fremtiden, sier konsernsjefen.

Sparebank 1 Østlandet fikk et resultat etter skatt på 867 millioner kroner i første kvartal 2025. Det er kun en økning på syv millioner kroner fra første kvartal i 2024, men konsernsjef Klara-Lise Aasen påpeker at det nå gjøres investeringer i bankens fremtid, som skal kunne gi effekt senere.
– De investeringene og forbedringene vi nå gjør, og som da synes på kostnadssiden, henger sammen med at vi skal skape en enda mer robust bank som gjør at vi kan drive enda mer effektivt. Det er en del som vil ta litt tid før det vil få effekt, og Totens-fusjonen vil jo koste litt, vi har blant annet to plattformer nå frem til teknisk fusjon, så tallene ville vært bedre uten de type investeringer, men vi gjør det nå for å levere enda bedre i tiden fremover, sier Aasen til BankShift.
Neste sommer
For med teknisk fusjon først til sommeren 2026, en forsterkning av private banking-satsingen og en forholdsvis nyopprettet divisjon på bekjempelse av økonomisk kriminalitet, er det en del ting som skal på plass hos SB1 Østlandet den neste tiden.
– Vi går inn i en ny strategiperiode nå, så vi vil kunne komme tilbake til mer detaljer sannsynligvis i Q4 når det gjelder kostnadene, sier Aasen.
– Hvor lenge vil de høye kostnadene vare, og hvor lenge er man villig til å ta høyere kostnader?
– 2025 er et investeringsår, så noe høyere kostnader blir det. Teknisk fusjon vil vare ut første halvår 2026, så etter det bør vi begynne å se effektene, sier Aasen.
Når det kommer til den underliggende driften i første kvartal av 2025 er konsernsjefen godt fornøyd med aktiviteten i banken. Netto inntekter steg med 125 millioner sammenlignet med første kvartal i 2024, og Aasen trekker frem personmarkedet som har hatt god vekst.
– Vi opplever kvartalet som godt, særlig på personmarkedet. Det går godt på alle fronter, vi har vekst, mange henvendelser og eiendomsmeglingen leverer “all time high”. Vi har godt trykk både i Oslo og Akershus, og i Innlandet. Vi er veldig fornøyde med personmarkedet dette kvartalet, sier Aasen.
Når det gjelder bedriftsmarkedet forteller Aasen at det er ganske rolig om dagen, der flere kunder “sitter på gjerdet” og er litt avventende. Likevel påpeker hun at det går bra med kundene i banken.
– Vi ser det på porteføljekvaliteten. Vi har hatt netto positiv migrering, så netto risiko har gått ned i porteføljene, og det ser vi også på de modellbaserte tapsavsetningene, sier hun.
Private Banking
SB1 Østlandet har den siste tiden satt i gang en satsing på private banking, og formuesrådgivere i kapitalmarkedsavdelingen ble flyttet over til private banking i mars. I tillegg skal det ansettes flere folk til avdelingen, blant annet to nye sjefer, i Oslo og Hamar.
– Den forsterkede private banking-satsingen er i startsfasen, men vi har allerede samlet miljøene. Før var det to divisjoner, nå er det én med ett lederskap. Vi jobber også med rekruttering akkurat nå og teamet har opplevd sterk pågang av oppdrag, så vi ser en underliggende vekst på et område vi tror det er viktig for en stor sparebank og være gode på, sier Aasen.
– Hvorfor tror dere at private banking er viktig for banken?
– Vi ser at stadig flere har behov for rådgivning på komplekse ting som arv, formuer de ønsker å plassere eller ulike behov for finansiering. Vi er en stor bank på Østlandet, og da må vi også være en god rådgiver for dette kundesegmentet. Det man kaller dollar-millionærer øker i antall og det underbygger opptrappingen av satsingen også på dette segmentet, sier Aasen, og legger til:
– Dette er også beslutningstakere i bedrifter. Så det å ha en god relasjon til de, skape tillit til personer som sitter i posisjoner for bedriftene, er også et viktig punkt.
Økonomisk kriminalitet
SB1 Østlandet har de siste årene gjort investeringer knyttet til bekjempelse av økonomisk kriminalitet, hvor man blant annet har opprettet en egen divisjon for å bekjempe problemet.
– Vi har skilt ut en egen divisjon med et eget mandat. Fokuset er å jobbe med bekjempelse av økonomisk kriminalitet og å sentralisere ressursene fra både PM og BM som har sittet på hver sin side. Formålet er å ha én måte å løse et problem på, slik at man kan gjøre oppgavene mer effektivt og øke kvaliteten ytterligere.
I mars fikk også SB1 Østlandet endelig tilsynsrapport fra Finanstilsynet om at man opprettholder overtredelsesgebyret på 30 millioner kroner knyttet til mangler i bankens etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Nesten tre år etter tilsynet fant sted.
Den vil banken klage på.
– Styret besluttet i går at vi skal klage, og det vil vi gjøre innen fristen som er 9. mai. Hvor lang tid behandlingen av klagen vil ta, er uvisst, men vi sender klagen til Finanstilsynsklagenemnda. Vi velger å klage på overtredelsesgebyret fordi det er regelverksfortolkning vi ikke er enige i, og så opplever vi at det er faktafeil som vi ønsker å motgå, sier Aasen.
Fusjon
Som nevnt gjennomføres den tekniske fusjonen mellom SB1 Østlandet og Totens Sparebank ikke før sommeren 2026. BankShift har tidligere skrevet om utfordringene det medbringer, som blant annet at de ansatte i banken jobber på to plattformer, og enkelte med to PCer.
– Integrasjonen går veldig bra, så det er moro, hvert fall når vi vet at det er tøft å miste sin egen drakt. Totens Sparebank hadde jo en veldig god merkevare. For de ansatte som kom over kan det være krevende akkurat nå, for eksempel ved at de jobber med to PCer, men kundene skal ikke merke dette i noen særlig grad.
– Opplæringen på Sparebank 1-plattformen går ellers som planlagt, men det vil selvsagt være enkelte utfordringer frem til teknisk fusjon er gjennomført neste år. Vi må forholde oss til at leverandøren også har andre kunder, så da bruker vi tiden godt på å ha god kontroll. Vi vil gjennomføre flere prøvefusjoner før den endelige datoen også, slik at vi kan være sikre på at det ikke vil oppstå utfordringer, sier Aasen.