SOMMERSPALTEN ☀️

– Regionalbankene generelt, og Sparebanken Vest spesielt, syns jeg til tider er irriterende flinke til det de driver med

Han innrømmer at han er fascinert av krypto-valuta, og at han gjerne skulle jobbet med Jan Erik Kjerpeseth

Bent Eidem, administrerende direktør i Lokalbank, ved Gamle Bybro i Trondheim.
Publisert Sist oppdatert

Velkommen til BankShift sin sommerspalte. I denne spalten vil du bli bedre kjent med noen av bransjens best kjente fjes, som svarer på spørsmål om alt fra hvilke konkurrenter de hater å tape til, og hva de drømte om å bli da de var yngre. Spalten vil publiseres to ganger i uken gjennom hele juli.

Bent Eidem, administrerende direktør i Lokalbank Alliansen, har over 30 års erfaring i bank og finans. Av disse var 20 år i Danske Bank, sist som ansvarlig for økokrim. Han har hatt mange ulike styreverv, blant annet i Bits, Danica Pensjon og NTNU.

– Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?

– I sommer tar vi slagordet "Norge er ditt nærmeste ferieland" på alvor. Familien og jeg drar til hytta på Oppdal, med innvielsen av en ny gapahuk som garantert blir en fest med sauelyd og bål. Vi planlegger også besøk hos familie, venner og kjente, inkludert et stopp i Oslo der vi skal prøve å unngå å gå oss bort blant turistene. Satser på at det blir en ferie full av eventyr og gode minner.

– Hva gjør du for å koble av?

– En ting er klinkende klart: å lese en bok i en hengekøye til jazzmusikk er like spennende som å se på at gresset gror. Jeg blomstrer best med litt action! Fjell-eventyr med familien, lange utflukter med hunden, og spontane eventyr med venner er det som virkelig gir meg energiboost.

Stolt av alliansen

– Hva er du mest stolt av at dere har fått til så langt i år?

– De siste månedene har jeg dedikert mye tid til å få på plass samarbeidet mellom DSS og Lokalbank Alliansen. Etter en lengre dialog er jeg stolt over at vi har klart å lande avtalen. I tillegg har det vært en givende opplevelse å være involvert i oppstarten og arbeidet rundt Frende Gruppen det siste året. Også her syns jeg vi har landet på en meget god måte, som alle kan være fornøyde og stolte av.

– Du får tilgang til en valgfri sum fra Oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

– Først ville jeg satt av en pott til alle de gode prosjektene som våre medlemsbanker er engasjert i sammen med lokalsamfunnene de er en del av. Deretter ville jeg sett på hvordan vi best kunne investert pengene knyttet til morgendagens virksomheter og arbeidsplasser utenfor de større byene. Våre banker er med å finansiere «nyfødt liv» innenfor de norske næringene, og her kan det og bør det investeres ytterligere.

– Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?

– Nei. Jeg er til dels fascinert av teknologien som ligger bak krypto, og mener jeg ser at den kan ha praktisk anvendelse fremover i tid. Men at det skal være behov for et utall typer valuta basert på dette, som i tillegg er svært volatile til enhver tid, greier jeg ikke helt å forstå.

Fan av Kjerpeseth

– Hvilken konkurrent skulle du gjerne ha jobbet med?

– Det må være konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth, som jeg tror kunne blitt spennende, utfordrende og artig. Store deler av finansbransjen – inkludert oss i Lokalbank Alliansen - har blitt imponert over hvordan han og hans team virkelig har fått dreis på Sparebanken Vest. Suksessen rundt Bulder Bank er jo bare ett element verdt å nevne her. Vi kjenner i tillegg hverandre godt fra vårt felles engasjement i Frendegruppen. Så å kunne ta fatt på fremtidens oppgaver sammen med Jan Erik tror jeg kunne ha vært givende.

– Hvilken konkurrent er det ekstra surt å tape terreng til?

– Jeg vet at det er lite kreativt av meg, men her må jeg nesten gå for Jan Erik igjen altså. Regionalbankene generelt, og Sparebanken Vest spesielt, syns jeg til tider er irriterende flinke til det de driver med. Og selv om vi samarbeider om mye, og gjennom det lærer av hverandre, er vi også på mange måter konkurrenter.

Maskiner som tenker

– Du har fått muligheten til å reise tilbake i tid og ta et nytt karrierevalg. Hva ville du valgt da?

– Jeg har alltid blitt dratt mot å sette meg inn i komplekse sammenhenger og lese meg opp på fag. Så jeg tror jeg hadde holdt meg innenfor finans, men da kanskje fordypet meg innenfor det makroøkonomiske i stedet. Kanskje jeg kunne gitt Norges beste sjeføkonom, min tidligere kollega Frank Jullum, en real kamp om tronen innen analytiker-sfæren?

– Hva er en bok alle bankfolk bør lese?

– "Maskiner som tenker" av Inga Strümke. Den gjør kunstig intelligens forståelig og underholdende, og benytter en vennlig og humoristisk tone for å forklare komplekse konsepter på en måte som gir leseren både latter og aha-opplevelser. En bok som jeg syns gjør vitenskap til noe gøyalt og tilgjengelig. Sommerlektyre!

– Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

– Nå har jobben vært en såpass stor del av livet mitt at onde tunger sikkert vil ha det til at det meste som er relevant om meg faktisk er på LinkedIn! At jeg er en klassisk familiemann, og er usedvanlig glad i hytteliv, finner du imidlertid ikke så mye om akkurat der.