RESULTAT

Sparebanken kuttet kostnader med 20 prosent

Gode tall for Sparebank 1 Nordmøre til tross for relativt store nedskrivinger.

Allan Troelsen er administrerende bankdirektør i Sparebank 1 Nordmøre.
Publisert Sist oppdatert

Konsernet Sparebank 1 Nordmøre har hatt en sterk start på året med lavere kostnader og et bedre resultat enn i samme periode året før. 

— Vi er tilfredse med utviklingen og bankens resultater hittil i år i en tid med usikkerhet, og mer avdempet utlånsvekst som følge av høyere renter og økte kostnader. Vi opplever stor aktivitet knyttet til kunderådgivning og etterspørsel etter hele vår produktbredde både fra privatpersoner og bedrifter, sier adm. direktør Allan Troelsen i en pressemelding. 

Troelsen sier videre at det er få personkunder som melder om økonomiske problemer, og så langt virker det som om de fleste er i stand til å håndtere høyere kostnadsnivå og økt usikkerhet. 

Sparebank 1 Nordmøre i første kvartal

Et knippe nøkkeltall fra rapporten for første kvartal. Tilsvarende tall i samme periode i fjor i parentes. 

Banken rapporterte også positive trender i andre nøkkelområder:

🟢 Egenkapitalavkastning: 11,4 % (7,4 %)

🔴 12 måneders utlånsvekst: 6,4% (7,4%)

🟢 Kostnadsprosent: 40,7% (50,6%)
🟢 Resultat etter skatt: 104 mill. kr (66 mill. kr)
🟡 Tap: 20 mill. kr (20 mill. kr)
🟢 Netto renteinntekter: 175 mill. kr. (146 mill. kr)
🟢 Gjenommsnittlig rentemargin: 2,45% (2,13%)
🟡 Ren kjernekapital: 17% (17,3%)
🔴 Innskuddsdekning: 53,2% (56%)

Økt avkastning, reduserte kostnader

Banken melder solide tall på egenkapitalavkastning, som er opp imponerende 4 prosentpoeng fra samme periode året før, fra 7,4 til 11,4 prosent. De har også kuttet kostnadsprosenten fra 50,6 til 40,7 prosent .

I pressemeldingen står det at banken i fjor etablerte et lønnsomhetsprogram med flere prosjekter. Disse bidrar allerede til bedring i lønnsomheten. 

I første kvartal er kostnadene lavere og inntektene har økt i forhold til i fjor på samme tid. Kostnadsprosenten på 40,7 prosent i konsernet og 36,2 prosent i morbank mot henholdsvis 50,6 prosent og 47,1 prosent i fjor.

Troelsen er likevel åpen om at de har store nedskrivinger på 20 millioner kroner, knyttet til konkrete engasjement innen eiendom prosjekt og bygg- og anleggsbransjen. Nedskrivningene tilsvarte 0,37 prosent av brutto utlån i første kvartal.

Redusert 12 måneders utlånsvekst

Banken økte utlån til personkunder og næringslivskunder med 6,4 prosent, og dette er noe lavere enn etter første kvartal 2023, da utlånsvekst siste 12 måneder var 7,4 prosent.

– Det er generelt lavere utlånsvekst i markedet og utlånsveksten til banken ble noe lavere enn forventet i årets tre første måneder. Banken tar likevel markedsandeler og det forventes at banken også fremover fortsatt vil ta markedsandeler og oppnå høyere utlånsvekst enn veksten i markedet, sier Troelsen i pressemeldingen.