BEREDSKAP
Statssekretæren om bankberedskap: – Må være forberedt på mer alvorlige scenarioer
Et nytt beredskapsprosjekt er i gang, med mål om å sikre betalingstjenester i krisesituasjoner. Spørsmålet om hvem som skal representere finansnæringen, er ennå ikke besvart.

Finansdepartementet lanserte denne uken et nytt prosjekt om uavhengig bankberedskap, i samarbeid med representanter fra både myndigheter og banker.
– Selv om det norske betalingssystemet er stabilt, trygt og effektivt, må vi også være forberedt på mer alvorlige scenarioer, skriver statssekretær Torgeir Micaelsen (AP) om prosjektet i en e-post til BankShift.
Derfor er det viktig for Arbeiderpartiet å følge opp anbefalingene fra arbeidsgruppen som har vurdert beredskapen i det digitale betalingssystemet, forklarer han videre.
– Prosjektet som vi nå har satt ned, skal gjøre en grundig utredning av beredskapsløsninger for scenarioer der en bank mister tilgang til sine kjernesystemer og kundedata. I land som Finland og USA finnes denne typen beredskapsløsninger allerede, påpeker Micaelsen.
Det nye prosjektet skal se spesielt på løsninger som styrker samfunnets evne til å opprettholde betalingstjenester dersom en bank blir utilgjengelig over lengre tid, noe som er en direkte oppfølging av to av anbefalingene fra arbeidsgruppen som prosjektet bygger på.
Beredskap som samfunnsoppgave
I Nasjonal sikkerhetsstrategi løfter regjeringen frem behovet for å gjøre samfunnet mer motstandsdyktig.
– Tjenester som er helt grunnleggende for vårt samfunn, må ha reservekapasitet og være mulig å gjenopprette, forteller Micaelsen, og legger til:
– Vi har et godt samarbeid i Norge om viktig betalingsinfrastruktur. Dette gjelder både innad i finansnæringen, og mellom myndighetene og næringen. Dette er en styrke, som vi nå bygger videre på gjennom tett involvering av næringen i dette prosjektet.
Prosjektgruppen skal bestå av medlemmer fra Finansdepartementet, Norges Bank, Finanstilsynet, Bits AS og Bankenes sikringsfond. I tillegg bes Finans Norge foreslå medlemmer fra banksektoren som kan bidra med erfaring fra banker av ulik størrelse og fra ulike bankdatasentraler.
BankShift stile spørsmål i sin henvendelse til Micaelsen om hvordan de skulle sikre bred nok representasjon fra næringen i prosjektet, men dette har statssekretæren unnlatt å svare på.