REGULERING

Tresifret millionbeløp skal ta Lunar ut av kapitalskvisen

Etter at det danske Finanstilsynet tidligere i uken meldte at Lunar ikke oppfylte nye, strengere kapitalkrav, fikk banken frem til fredag på seg på å finne en løsning. Nå er fremdriftsplanen innlevert til tilsynet. 

Gründer og adm. dir i Lunar Group, Ken Villum Klausen. Her fra rettsaken rundt oppkjøpet av Instabank tidligere i år.
Publisert Sist oppdatert

Fredag leverte den danske utfordrerbanken Lunar inn planen for hvordan selskapet skal få inn frisk kapital og levere opp til den nye kapitalkravene som ble stilt på banken tidligere i uken. 

Frem imot sommeren skal Lunar løpende implementere alle delene av planen, slik at kapitalkravene blir oppfylt.

– I planen inngår at vi skal hente et tresifret millionbeløp og vi har allerede støtte fra våre største investorer, sier Ken Villum Klausen, gründer og konsernsjef i Lunar Group i en pressemelding.

Et av flere tiltak

I følge Klausen er kapitalinnhenting bare et av flere tiltak i planen.

– Av forretnings- og konkurransehensyn kommer vi ikke til å fortelle om de andre tiltakene før de er blitt implementert, sier Klausen.   

Det har gått nesten to uker siden det ble kjent at Lunar tapte rettssaken mot Instabanks aksjonærer, og nå risikerer å måtte betale cirka 630 millioner kroner i erstatning, fordi aksjonærene aldri fikk solgt aksjene til den prisen som var forespeilet. Summen inkluderer også saksomkostninger og kompensasjon for en skatteulempe.

Disse pengene var ikke avsatt i regnskapet til Lunar. Når dette ble gjort, fant Finanstilsynet ut at banken ikke lenger nådde opp til de nye, strengere kapitalkrav som tilsynet hadde gitt banken. 

Lover stor åpenhet

På grunn av de økte oppmerksomheten rundt Lunar etter dommen, varsler Klausen at det er ekstra viktig at banken informerer om prosessen videre.

– Det er en naturlig interesse for de fremskritt vi gjør, derfor skal vi så åpent som mulig komme med ny informasjon i takt med at vi styrker vår kapitalsituasjon og når vi lever opp til de kapitalkrav som er blitt stilt på oss, sier Klausen i meldingen.

Han legger til:

– Vi føler at vi har fått stor tillit og støtte fra våre kunder og støttespillere. Det gjengjelder vi gjennom å arbeide ekstra hardt for å komme mål med planen så raskt som mulig.

Kapitalplanen er utarbeidet av styrer og ledelse i Lunar Group og Lunar Bank sammen.