KJERNEBANKSYSTEM
Uenigheter mellom Eika og Tietoevry: – Vi mener at det vi har bestilt ikke er levert
Rabattavtale utsatt for Bien Sparebank etter krangel mellom Eika og Tietoevry.
Eika-banken Bien Sparebank leverer et resultat i første kvartal 2024 på 12,8 millioner kroner og en egenkapitalavkasting på 7,35 prosent, begge deler er opp fra tilsvarene periode i fjor. Administrerende banksjef, Lena Jørundland, er godt fornøyd med resultatet.
– Vi har satset tungt på vår nisje som er å være en rådgiver bank i Oslo. Kundene våre får personlig oppfølging og skal føle seg godt i varetatt hos oss, sier Jørundland til BankShift.
Banken forventet lavere IT-kostnader etter bytte av kjernebanksystemet fra SDC til Tietoevry. Ifølge kvartalsrapporten skulle en rabatt på systemene til Tietoevry tre i kraft fra og med 2024. På grunn av en pågående uenighet knyttet til innholdet i den nye systemleveransen har ikke konverteringsprosjektet blitt endelig godkjent av Eika Gruppen. Konsekvensen av denne uenigheten er at rabatten blir utsatt frem til endelig godkjenning foreligger. Jørundland har tiltro til at partene kommer til enighet.
– Det er mange uavklarte detaljer som partene må komme til enighet om. Det kan sammenlignes med byggingen av et hus, der vi mener at det vi har bestilt ikke er levert og de som har bygget huset mener de har levert etter planen, sier Jørundland.
Hun forklarer at rabatten skal vare i fire år og at besparelsene for Bien Sparebank er på mellom to og tre og en halv millioner kroner i året. Bankens kostnader var på 19 millioner kroner i første kvartal. Uten rabatten er besparelsen på rundt en million kroner, mye knyttet til valuta.
Nye måter å gjør ting på
Bien Sparebank byttet kjernebankleverandør i april i fjor. Jørundland forklarer at noen deler av systemet til Tietoevry er bedre enn systemene til SDC, mens andre ting har krevd litt innsats internt for å få oversikt over.
– Det har for eksempel blitt mye mer papir med Tietoevry. Hvis en kunde for eksempel avslutter en konto, så får vi et brev i posten. Det skjedde ikke med SDC som på mange måter var mer moderne. Der må nok Tietoevry gå litt i seg selv, mener Jørundland.
En annen ting Bien Sparebank har hatt utfordringer med etter bytte av kjernebanksystemer er systemene for antihvitvasking, der banken fikk inn betydelig flere falske positive meldinger om mistenkelige transaksjoner enn før bytte.
– Det er en innkjøringsfase der vi må tune systemene for å passe til vårt bruk og det har blitt mye lettere i de nye systemene. I tillegg må vi bli vant til å jobbe på en litt annerledes måte, forklarer Jørundland.
God tilgang på kompetanse
Det har vært flere fusjoner mellom banker i Eika Gruppen den siste tiden. Jørundland, som leder en bank med et brutto utlånsvolum på 5,5 milliarder kroner, forklarer at de ikke ser etter en partner.
– Jeg har inntrykket av at banker ofte fusjonerer fordi at de har utfordringer med å få tak i riktig kompetanse. I Oslo er ikke det så utfordrende og vi får tak i den kompetansen vi har behov for, sier Jørundland.
Samtidig er det flere som ønsker de samme ansatte og et par rådgivere hos Bien Sparebank har funnet nye arbeidsgivere.
– De store regionbankene som kommer til Oslo, har den ledelsen de trenger der de har hovedkontor. Men de trenger rådgivere og det merker vi. Vi har brukt litt resurser i kvartalet på å få tak i nye rådgivere og kommer til å ha et veldig solid lag i august, forklarer Jørundland.
Hun er ekstra fornøyd med at banken som lenge har hatt en overvekt av kvinner, får en bedre kjønnsbalanse med de nye ansettelsene.
Skal bli mer synlig
Banken har hatt en 12 måneders utlånsvekst på 5 prosent, som er over kredittveksten på 3,5 prosent. Jørundland påpeker at solid vekst også er et mål framover.
– Vi skal jobbe med å gjør vårt konsept og tilbud mer synlig framover. Det kommer til å føre til vekst, sier Jørundland.
– Hva er målsettingen for veksten?
– Det viktigste er at vi får solid og lønnsom vekst, og det skal vi få til, svarer Jørundland.