DIGITALKONSEPTER

Ufordrerbanken som lokker svensker med markedsledende innskuddsrente snuser på Norge

Fintech-selskapet Saldo lar seg ikke skremme av krevende regulatoriske forhold i Norge. Sjefen mener de kan være på plass med sine automatiserte låneprodukter her til lands allerede i år.

Jarkko Mäensivu er daglig leder i Saldo Bank.
Publisert

Etter en restrukturering i 2019, har det finsk-litauiske fintech-selskapet Saldo utvidet fra å være en tilbyder av automatiserte smålån, til å bli en fullskala digital forbrukerbank. 

Brekkstangen inn i ulike markeder er høy innskuddsrente, i tillegg til låneprodukter som usikret kreditt og billån, samt mindre bedriftslån. Nylig gikk banken inn i Sverige, hvor de markedsfører seg med en innskuddsrente på fem prosent mot binding av midlene i ett år. Det er omtrent et prosentpoeng høyere enn den markedsledende innskuddsrenten i landet i dag. Saldo har tidligere gjort samme manøver i Finland og Litauen.

Nå bekrefter daglig leder Jarkko Mäensivu overfor Bankshift at Norge står på lista over land de ønsker å ekspandere til, og det kan potensielt skje allerede i år.

– Vi ser på en utvidelse til Danmark og Norge, og andre land, sier han og legger til at han kjenner det norske markedet godt fra hans tid som sjef for Norden i finansavdelingen til General Electrics og bank- og finansgiganten Wells Fargo.

Saldo har sin banklisens i Litauen, noe også eksempelvis Revolut har.

– Norge krever naturligvis en tyngre lisensieringsprosess enn i andre EU-land, hvor man ganske enkelt kan overføre lisensen, men det er ingen «show stopper», sier han om eventuell norsk ekspansjon.

Først og fremst bruker den digitale utfordrerbanken nå tiden og ressursene på å få ordentlig fotfeste i Sverige.

– Vi ser for oss neste land sent i 2024, sier Mäensivu.

Hard konkurranse i Norge

I Norge har en del sparebanker brukt innskuddsrenter for å skille seg ut i den tøffe konkurransen. I høst valgte flere banker blant annet å øke rentene på innskudd mer enn på utlån. 

Blant dem var Sparebank 1 Ringerike Hadeland, som lanserte et nytt spareprodukt med fem prosent rente fra første krone. Det plasserte banken helt i toppsjiktet hva gjelder innskuddsrenter her til lands. Til sammenligning tilbyr Handelsbanken sine nye Akademiker-kunder 4,85 prosent rente fra første krone - uten uttaksbegrensninger, mens Nordea tilbyr 5,1 prosent med seks måneders binding.