FINSHIFT | ANALYSE
Selger for å oppnå suksess
Skal norske selskaper komme seg ut i verden, må hjelpe komme fra utlandet. Det er Aritma enda et godt eksempel på.

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.
Hva er saken?
Fintech-selskapet Aritma får ny hovedeier. Det nederlandske PE-fondet Main Capital Partners kjøper en solid majoritet i den familieeide bedriften fra Bergen.
– Vi har vokst raskt de siste årene og har store ambisjoner fremover. For å kunne ta ut potensialet i selskapet, måtte vi få hjelp til å kunne fortsette vokse, sier daglig leder Thor Kristian Seth i BankShift om hvorfor man lar et PE-fond bli ny hovedeier.
I 2017 tok han over som sjef i familiebedriften som faren startet allerede i 1990. Selskapet som fra begynnelsen het ZData, har alltid jobbet med integrasjon mellom banker og økonomisystemer. Det startet med automatisering av betaling og avstemning, og gikk over til digitalisering da API-ene for alvor gjorde sitt inntog for snart ti år siden.
Det har gitt resultater. Det siste årene har selskapet vokst raskt. Ved utgangen av 2024 hadde selskapet årlige gjentakende inntekter på 57 millioner kroner, i mars hadde de økt til 74 millioner, og ifølge Seth og salgs- og markedssjef Vegard Haveland vil 100 millionersstreken passeres i god tid før utgangen av 2025.
Ambisjonene stopper ikke der. De er mye større enn som så.
«Vi skal nå én milliard i ARR før 2030. Det må være et rimelig mål, slik markedet ser ut», var beskjeden fra Seth oh Haveland da BankShift nylig møtte dem.
Hvorfor er dette interessant?
I dag er i underkant av 50.000 bedrifter i Norge og delvis i Sverige koblet til selskapets plattform, og betalinger for rundt 2000 milliarder kroner passerer gjennom systemet til Aritma hvert år.
Det kan fort bli mange flere kunder. I Sverige har myndighetene slått fast at Bankgiro skal ha fått en ny, moderne betalingsinfrastruktur før utgangen av 2026.
– Det betyr at svenske banker nå begynner å fortelle kundene at de må oppgradere sine integrasjoner. Svenske selskaper henger etter i det arbeidet. Her kan vi være mellommannen. I stedet for å oppgradere bank for bank, kan de gjøre én API-kobling til Aritma og få tilgang til alle Nordens banker, sier Seth til BankShift.
Han forteller også at de merker av interesse fra store tyske banker.
Dermed er Aritma veldig godt posisjonert innen en global ERP-megatrend som kan sies å ha vokst frem nedenfra og opp.
Mens småbedrifter for lengst har flyttet til skyen med hjelp av Aritma-partnere som Unimicro og Fiken, driver store selskaper og organisasjoner fortsatt med denne typen virksomhet fra egne servere.
Ifølge Aritma har 50-60 prosent av markedet fortsatt ikke begynt migreringen til skyen. Blant annet fordi det er først nå at selskaper som Microsoft, Oracle og SAP har fått systemer som er klare for å ta imot store aktører med komplekse forretningsprosesser.
Ifølge Seth går Aritma nå etter nettopp de storkunde ERP-systemene som gjerne er til stede over flere geografier, og som ofte lener seg på tredjeparter på bankintegrasjon.
– Det er for komplekst til at de ønsker å eie det selv i ulike markeder. Det er vår inngang. Vi har laget en modell der vi kan tjene penger på en Fiken-kunde med to transaksjoner i måneden. Det er det faktisk ingen andre som klarer å gjøre.
Hva er konsekvensen?
Det er dette som gjør at Seth og Haveland tør å snakke om milliardomsetning om fem år, til tross for at de faktisk ikke har passert 100 millioner ennå.
Det er også det som gjør at famillien Seth nå velger å selge. En familiebedrift fra Bergen har ikke de økonomiske musklene som skal til for en slik europeisk satsing selv. Som Thor Kristian Seth selv sier: – Vi trenger en vekstpartner som kan hjelpe oss til å løpe fortere.
At det ble Main Capital Partners, var neppe en tilfeldighet. Partner i selskapet, Wessel Ploegmakers, forteller BankShift at de så mulighetene i Aritma (da Zdata) for mer enn fem år siden, og har siden pleiet kontakten.
Så kan man mene at det er litt kjedelig at det ikke finnes noen norske aktører som har både kapital og kunnskap til å hjelpe Aritma ut i Europa, og at eierskapet faller i utenlandske hender.
På den andre siden blir Aritma ikke slukt, som mange andre norske tech-selskaper har blitt opp gjennom årene. Virksomheten fortsetter som før i Bergen, og både familie og ledelse blir med videre på eiersiden.
Så da er det vel bare å applaudere at vi har en norsk fintech som nå har fått musklene til å virkelig prøve seg internasjonalt.
RELATERTE SAKER
→ (+) Norsk fintech solgt til nederlandsk PE-fond: – Vi trenger en vekstpartner som kan hjelpe oss å løpe fortere
→ (+) Sikter mot milliarden innen 2030: – Hele markedet er i kjøpsmodus
Likte du denne saken. Abonner på nyhetsbrevet FinShift, så får du den rett i epostkassa hver onsdag.