OPPKJØP
Aritma solgt til nederlandsk PE-fond: – Vi trenger en vekstpartner som kan hjelpe oss å løpe fortere
Daglig leder Thor Kristian Seth har funnet de finansielle musklene til å satse internasjonalt, men er ikke lei for at familien gir glipp på kontrollen over selskapet.

Det nederlandske PE-fondet Main Capital Partners kjøper en majoritet av det familieeide fintech-selskapet Aritma.
Daglig leder i Aritma, Thor Kristian Seth, er glad over å ha funnet den rette strategiske partneren når selskapet nå for alvor skal satse på ekspansjon utenfor Norge.
– Vi har vokst raskt de siste årene og har store ambisjoner fremover. For å kunne ta ut potensialet i selskapet, måtte vi få hjelp til å kunne fortsette vokse, sier Seth til BankShift, og fortsetter:
– Men vi ser ikke dette som en exit. Det er fortsatt ett partnerskap der alle i ledelsen blir med videre som minoritetsaksjonærer.
Nøyaktig andel, pris eller verdsettelse ønsker verken kjøper eller selger si noe om. Ifølge Dagens Næringsliv skal Main Capital ha investert basert på en verdsettelse av Aritma på 25–50 millioner euro. Noe som tilsier at det handler om et tresifret millionbeløp.
Milliardambisjoner
Det er ikke mer enn et par uker siden Seth og Vegard Haveland, salgs- og markedssjef i Aritma, satte tall både på omsetningsveksten og ambisjonene for fremtiden.
Ved utgangen av 2024 hadde selskapet årlige gjentakende inntekter på 57 millioner kroner, i mars hadde de økt til 74 millioner og ifølge Seth og Haveland vil 100 millioners-streken passeres i god tid før utgangen av 2025.
Og det er bare begynnelsen skal man tro Aritma-duoen. Femårsprognosen de bød BankShift på var nemlig av det heftigere slaget.
«Vi skal nå én milliard i ARR før 2030. Det må være et rimelig mål, slik markedet ser ut.» Det var Seth og Haveland helt enige om.
Innsikten om at det vil bli fryktelig vanskelig å nå den milliarden, om Aritma bare fortsetter som en familieeid bedrift med hovedkontor i Laksevåg i Bergen, har også vært veldig til stede.
– Vi har vært veldig klare over at vi trenger en vekstpartner som kan hjelpe oss til å løpe fortere, sier Seth.
Har over 80 selskaper i porteføljen
Jakten på den partneren har pågått en god stund, og letingen har stort sett foregått i utlandet. Norske aktører som har både kapital og kunnskap om skalering av SaaS-selskaper innen B2B er det nemlig ikke flust av.
Det har derimot Main Capital. Selskapet har investert i programvareselskaper i 20 år, og har i dag over 80 selskaper i porteføljen, hvorav 16 i Norden. Ifølge selskapet nettsider har de rundt seks milliarder euro (70 mrd. NOK) i kapital under forvaltning.
I fjor gjorde selskapet sin første norske investering, da man gikk inn i Millum, som lager innkjøpssystemer for hotell og restaurantbransjen.
– Med Main i ryggen får vi helt andre muskler. For eksempel kan oppkjøp nå bli en del av en videre vekststrategi. Det er en ganske sentral del i hvordan Main driver vekst for sine porteføljeselskaper, forklarer Seth.
– De har også et «performance excellence team» som skal hjelpe oss å optimalisere alle de ulike funksjonene i selskapet, legger han til.
Wessel Ploegmakers, partner i Main Capital Partners, er sjef for selskapets nordiske virksomhet med kontor er i Stockholm, er glad for samarbeidet med Aritma-teamet.
– Vi har fulgt Aritma i over fem år, og er sikre på at de er godt posisjonert i sitt marked, sammenlignet med konkurrentene, sier Ploegmakers til BankShift.
– Vi har faktisk prøvd å få til denne investeringen tidligere, men ibland tar ting litt tid, legger han til.
Midt i en megatrend
Så hva er det som får Main Capital til å åpne lommeboken?
Aritma har gjennom mange år har bygget seg opp til å bli en betydelig aktør når det gjelder å koble sammen finansiell data mellom bedrifter, regnskapssystemer og banker.
Selskapet ble startet i 1990 av Jan Ove Seth, Thor Kristians far, under navnet Z-Data. I mange år holdt man på med batch-orienterte filoverføringer av data. I 2017 tok sønnen over og påbegynte transformasjonen av selskapet til en API-basert plattform for integrasjon av betaling og avstemning.
Det har gjort at Aritma er veldig godt posisjonert i en global megatrend innen ERP, som kan sies å ha vokst frem nedenfra og opp.
Mens småbedrifter for lengst har flyttet til skyen med hjelp av Aritma-partnere som Unimicro og Fiken, driver store selskaper og organisasjoner fortsatt denne typen virksomhet fra egne servere.
Ifølge selskapet har 50-60 prosent av det markedet har fortsatt ikke begynt migreringen. Blant annet fordi det er først nå selskaper som Microsoft, Oracle og SAP har fått systemer som er klare for å ta imot store aktører med komplekse forretningsprosesser.
– Alle store selskaper er i ferd med å ta noen beslutninger for de neste 20 årene, som innebærer at alle forretningsprosessene skal inn i skyen. Dermed er hele markedet i kjøpsmodus, sa Haveland til BankShift for en måned siden.
Det er det som gjør at Aritma tør å snakke om milliardomsetning om fem års tid.
Ikke lei for å gi glipp på familiekontrollen
Frem til det aktuelle salget har Aritma i aller høyeste grad vært en familiebedrift. Familien Seth har eid nesten 80 prosent av selskapet. Thor Kristian Seths søster Janine Ravnanger Seth er styreleder og faren har vært styremedlem.
Eneste eksterne investor har vært Sparebank 1 Sør-Norges investeringsselskap Finstart Nordic. De gikk inn med 15 millioner kroner i 2019, og fikk for det en eierandel på litt over 15 prosent. Den investeringen ble gjort til en verdsettelse på 75 millioner kroner før penger.
Seth innrømmer at den er blitt høyere i dag, men ellers helt taus når det gjelder alt rører kjøpesum som eierandeler.
– Er det litt vemodig å selge aksjemajoriteten i familiebedriften?
– Egentlig ikke. Bortsett fra eierskapet forsetter alt som før med samme ledelse og samme behov av å utvide kontorlokalene. Vi er mest utrolig gira på å komme i gang med neste fase av reisen, sier Seth.
Artikkelen ble oppdatert med kommentarer fra Wessel Ploegmakers og en antatt verdsettelse 09.50 den 5, mai