TEKNOLOGI

Apple har åpnet for eksterne betalingsløsninger, men holder fortsatt et fast grep om rattet

Apple har rullet ut oppdateringen som skal gi eksterne utviklere som Vipps muligheten til å benytte teknologien for kontaktløs betaling i deres enheter.

Illustrasjonsfoto, Apple Pay. Nå har den amerikanske teknologikjempen åpnet for at eksterne utviklere kan lage betalingsapper for Iphone.
Publisert Sist oppdatert

I den ferske oppdateringen til iOS-enheter (17.4) som ble rullet ut denne uken, ligger flere av løsningene som EU har krevd av teknologigiganten Apple for å operere i tråd med unionens konkurranseregler.

Blant annet er det nå mulig for eksterne utviklere å lage Iphone-applikasjoner som kan brukes til å betale kontaktløst.

Det norske betalignsselskapet Vipps, med støtte fra de fleste norske eierbankene, har stått på barrikadene for å få en slutt på monopolet Apple har lagt på denne funksjonaliteten ved å kun tillate kontaktløs betaling gjennom deres egen applikasjon, Apple Pay.

Avventende Vipps-sjef

Da nyheten om Apples knefall for Brussel ble kjent i januar, sa en begeistret Vipps-sjef Rune Garborg til BankShift at hele Europa nå vil åpne seg som et marked for den norske appen - og spådde plastkortets død

Han var imidlertid forsiktig med å slippe jubelen helt løs, i påvente av å se de faktiske løsningene. I en ny uttalelse til Tek.no er Vipps fortsatt avventende, selv om Apple nå har rullet ut den etterlengtede oppdateringen sammen med en detaljert brukerguide for utviklere (ekstern lenke).

Noe av årsaken til det, er at Apple på ingen måte har åpnet NFC-porten og kastet nøkkelen. I vilkårene som følger med oppdateringen, går det frem at Apple har siste ord i hvilke løsninger som slipper til - og foreløpig er ingen alternativer til Apple Pay lansert på Iphone.

Har godkjenning

I praksis tillater Apple nå tredjeparter å utvikle såkalte HCE-apper (Host Card Emulation), som i bunn og grunn er programvarebaserte betalingskort. Den nevnte NFC-chipen, som er det hyppigst brukte begrepet om denne teknologien, sitter i betalingsterminalen. Tilgangene som behøves for å lage slike apper, gjør Apple tilgjengelig gjennom APIer, og teknologiselskapet er selv portvokter for disse.

Overfor Tek.no opplyser Vipps at de allerede er godkjent som HCE-utvikler av Apple. Likevel gjenstår noe før en kontaktfri betalingsløsning fra Vipps - som for øvrig ikke er ferdig utviklet ennå - kan lanseres for Iphone-brukere.

For tiden er løsningene til Apple nemlig ute på høring i EU, og det mangler en endelig avtale mellom Europakommisjonen og det amerikanske selskapet om godkjenningskriteriene tredjepartsaktører må gjennom for å lansere.

Apple Pay i norske banker

Når Vipps nå omsider har fått Iphone-oppdateringen de har kjempet så lenge for, gjenstår spørsmålet om hvor lenge norske banker, som altså eier Vipps, kan ekskludere Apple Pay fra sin tjenesteportefølje.

Apple Pay-monopolet i Iphone har nemlig vært brukt som kronargument for at blant andre DNB og Sparebank 1 har nektet sine kunder å ta i bruk denne tjenesten.

I januar skrev Petter Solerød, som er analyseansvarlig for bank og fintech i Cicero Consulting, et innlegg i BankShift hvor det ble argumentert for at norske banker ikke lenger har noen grunn til å nekte sine kunder Apple Pay.

Ingen av de store norske bankene har så langt gjort noe med det.