SPAREBANKUTVALGET

– Jeg vet ingenting, og de jeg har spurt vet heller ingenting

Hele banksektoren venter på en avklaring omkring Sparebankutvalgets utredning. Verken utvalgsleder Tore Bråthen eller de øvrige toppsjefene fra næringen, som var samlet under samme tak tirsdag, hadde nye svar. Det kunne heller ikke finansminister Jens Stoltenberg gi.

Leder av Sparebankutvalget Tore Bråthen har ikke fått beskjed om når Finansdepartementet kan tenkes å legge frem en proposisjon til Storting. Her i samspråk med DNB-topp Maria Løvold under Finansnæringens dag i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

– Det korte svaret er at dette vet vi ingenting om. Jeg vet ingenting, og de jeg har spurt vet heller ingenting. Så dette er spennende.

Det er dette professor dr. juris Tore Bråthen har å si om det han vet – eller ikke vet – om når  myndighetene kan tenkes å komme med svar på Sparebankutvalgets rapport, en rapport han selv ledet arbeidet med å skrive.

Under Sparebankdagene i Tromsø signaliserte den gang finansminister Trygve Slagsvold Vedum at det skulle et vedtak i april, med lovforslag før sommeren. Men april er som kjent her, og intet håndfast svar er i sikte.

– Det begynner jo å haste, men jeg har ikke fått med meg at det er signalisert overfor Stortinget at det vil komme en proposisjon, sier Bråthen til BankShift under Finansnæringens dag, i regi av Finans Norge.

Innsyn rundt hjørnet

Det som derimot har skjedd, er at Finansdepartementet har annonsert at de selv skal foreta en selvstendig vurdering av kapitalkravsforordningen og egenkapitalbeviset.

Det vurderes også en innsynsanmodning av Finanstilsynet fra Finans Norge og Sparebankforeningen, for å belyse de vurderingene EBA har gjort av norske egenkapitalbevis. 

Det er fordi kun konklusjonen, men ikke EBAs resonnement, fremgår av uttalelsen fra EBA til norske myndigheter, og BankShift har tidligere omtalt hvordan Sparebankutvalget ikke har lyktes med å få noen oppklaring fra EBA.

Bråthen kan fortelle til BankShift at innsynet i korrespondansen mellom norske myndigheter og EBA «visstnok er like rundt hjørnet».

– Dette hørte jeg i dag, så vi får se. Men de som kjenner til korrespondansen, sier at man nok kommer til å bli litt skuffet over hvor lite spennende den er.

Når nå norske myndigheter selv tar på seg en utredning, kan det godt tenkes at de vil oppnå direkte kontakt med EBA, tror Bråthen.

– Så vidt jeg skjønner, så forholder EBA seg jo til myndighetene. Det var jo problemet, at våre spørsmål kom fra et utvalg helt utenfor myndighetene, sier han.

Graving for egen maskin

Bråthen mener det at Sparebankutvalget ikke fikk tilgang til EBA, faktisk har vært en fordel.

– Fordi hadde vi vært i kontakt med dem, så kunne jo de kanskje ha lagt føringer. Men de gjorde ikke det. Så vi fikk ikke den kontakten, og måtte gå helt tilbake til begynnelsen og begynne å grave derfra, sier han.

– Hva synes du om at Finansdepartementet skal inn og gjøre om igjen det arbeidet dere var satt ned til å utføre?

– Vi føler jo at vi gjorde den beste utredningen vi kunne klare, ut fra de forutsetningene vi hadde, og står trygt på den. Så kan andre forutsetninger kanskje gi andre resultater, men vi er foreløpig veldig bekvemme med det vi har kommet til, sier Bråthen.

Ny mann på saken

Jens Stoltenberg har som kjent tatt over for Vedum som finansminister siden Sparebankutvalget kom ut med sin rapport. Under Finansnæringens dag prøvde BankShift å få svar på hvor i prosessen departementet var når det gjaldt sin egen utredning. Det fikk vi ikke svar på, ettersom Stoltenberg er såpass fersk i rollen. 

Det finansministeren derimot poengterte fra scenen, var hvordan han som staten ønsket å jobbe sammen med næringen. Og han påpekte, noe kronglete, hvor glad han faktisk var i de som satt i salen, og snakket om tiden man nå står overfor.

Finansminister Jens Stoltenberg er tydelig på at frihandel har vært bra for verden, og at han på det punktet er uenig med Donald Trump.

– Vi er inni en storm akkurat nå, og vi vet ikke hvor stor den blir, eller hvor lenge stormen vil vare. Det er røft der ute, sier Stoltenberg.

– Staten har vist at man vil hjelpe finansbransjen tidligere, og det vil gjøre igjen. Når det er sagt; ikke gamble på at staten skal redde virksomheten, advarer han.

Stoltenberg i finansbransjen

Når det kommer til usikkerheten verden og Norge nå befinner seg i viste Stoltenberg til hvordan verdenshandel har hjulpet den norske økonomien, og påpekte at denne handelen er fordelaktig, men bare hvis den gjøres rettferdig. Han mente også at uenighet i den norske regjeringen kunne by på usikkerhet.

– Handel er vært veldig bra for Norge, men nå er det usikkerhet. Det er også usikkerhet på bakgrunn av politiske prosesser her i Norge, ikke bare det som skjer ute i verden, sier Stoltenberg.

Til slutt påpekte konfransier for dagen, Fredrik Skavlan, fra scenen at Stoltenberg har sin andre periode som finansminister og har jobbet mot finansbransjen i mange år, og spurte dermed hvordan finansministeren kunne gjort det med en jobb i bransjen?

– Jeg har jo en veldig annerledes bakgrunn, som er greit å huske. For meg er skatt inntekt, ikke sant, så det er en litt annen forutsetning, sier Stoltenberg til latter fra salen.