INSTABANK VS. LUNAR

Lunar må betale over en halv milliard til Instabank-eierne

Dommen har falt i saken mellom Instabank-aksjonærene og Lunar.

Gründer og adm. dir i Lunar Group, Ken Villum Klausen vitnet tirsdag i saken mellom Instabank-aksjonærene og Lunar Bank.
Publisert Sist oppdatert

Instabank-aksjonærene gikk til sak mot Lunar etter at den danske digitalbanken trakk sitt bud på aksjene i den norske nisjebanken.

Lunar gikk inn med et bud på 3,75 kroner per Instabank-aksje, noe aksjonærene i den norske banken godtok. Etter at Lunar ikke fikk nødvendig mynidghetsgodkjennelse for å gjennomføre oppkjøpet, etter at man ikke klarte å hente nok kapital, trakk Lunar seg fra hele prosessen.

Partene har møttes i retten, der Instabank-aksjonærene mente Lunar rett og slett angret seg på oppkjøpet, og ikke gjorde alt som var nødvendig for å få gjennom oppkjøpet, slik avtalen beskrev. Et annet punkt som ble debattert i retten var om avtalen inneholdt et forbehold om myndighetsgodkjennelse, noe Lunar mente den gjorde, og Instabank mente Lunar måtte gå god for.

Instabank-aksjonærene gikk til sak på to punkter: 

  • De ønsket et beløp på 1,93 kroner for hver aksje de inngikk avtale om å selge.
  • Enkelte av aksjonærene krevde erstatning på 0,42 kroner per aksje for en skatteulempe som har oppstått i forbindelse med det avbrutte oppkjøpet.

Mandag ettermiddag, etter børsen stengte, kom dommen som sier at Lunar tapte saken og må betale 1,77 kroner per aksje de inngikk avtale om å kjøpe, nærmere bestem 530.713.394,47 kroner fordelt på 116 aksjonærer i Instabank.

Aksjonærene som også hadde en skatteulempe får erstatning på tilsammen 94,1 millioner kroner.

I tillegg dømmes Lunar til å betale sakskostnadene til Instabank som kom på 7,4 millioner kroner. Som tar totalen for tapet til Lunar opp over 630 millioner kroner totalt.

Lunar varslet umiddelbart at de anker avgjørelsen.