RESULTAT

Nordea Norge leverer mindre til konsernet, men har vekst i det norske markedet

Svakere krone merkes for de norske filialene av de nordiske bankene, som til tross for vekst leverer lavere resultat inn til konsernet.

Nordea
Publisert Sist oppdatert

Som med Danske Bank, lever Nordea Norge svakere resultater til konsernet, regnet i euro. Når det kommer til lokal valuta, skriver Nordea derimot at man innen privatmarkedet har økt inntektene med fire prosent.

– Nordeas samlede utlån i Norge steg med 3,3 prosent gjennom 2023 til 813 milliarder kroner. Mens husholdningene har blitt mer varsomme i takt med stigende renter, er det fortsatt høy aktivitet blant norske bedrifter, skriver Nordea i en pressemelding.

Privatmarked

Netto renteinntekter i privatmarkedet i Norge gikk fra 113 millioner euro i fjerde kvartal 2022, til 108 millioner euro i kvartalet 2023. 

Totalt utlån i privatmarkedet i Norge kom på 34,4 milliarder euro, en nedgang fra 36,7 milliarder euro.

Nordea skriver i meldingen at man fikk inn 11.500 nye privatkunder i løpet av fjerde kvartal.

Bedriftsmarkedet

Bedriftsmarkeds netto renteinntekter økte fra 148 millioner euro i fjerde kvartal 2022 til 152 millioner euro i 2023. 

– Netto renteinntekter økte med 16 prosent i lokal valuta, drevet av høyere lånevolum og forbedret innskuddsmargin, skriver Nordea om bedriftsmarkedet i Norge.

Selv i euro, økte utlånsvolumet til Nordea Norge i bedriftsmarkedet. Fra 23,8 milliarder euro i fjerde kvartal 2022, til 24 milliarder euro i samme kvartal 2023.

I pressemeldingen oppgir Nordea Norge at man økte utlån til bedrifter med åtte prosent, og en vekst i fjerde kvartal på 1,6 prosent annualisert.

– Det er ingen tvil om at prisvekst, renter og en svekket krone treffer deler av næringslivet hardt. Samtidig ser vi ikke en dramatisk utvikling i konkurstallene. Innen næringseiendom, boligutviklere og relaterte bransjer er det krevende nå, samtidig ser vi andre næringer som går svært godt, eksempelvis innen sjømat og reiseliv, sier administrerende direktør i Nordea Norge, Snorre Storset.

1.417 nye bedriftskunder skal i løpet av fjerde kvartal ha kommet inn hos Nordea.

Fond

Nordea skriver videre at man også ser en økning i fondssparing. I fjerde kvartal oppgir Nordea at det ble nettokjøpt fondsandeler for fem milliarder kroner, og samlet ble det nettokjøpt fondsandeler for 10,9 milliarder kroner gjennom 2023. Forvaltningen har økt fra 207,4 milliarder rkoner, til 229.5 milliarder kroner gjennom 2023.

– Det spares mer på konto, samtidig ser vi at folk investerer mer i fond. Tøffere tider gjør nok at det blir fokus på å skape trygghet for seg selv, og det å forsøke å sette til side midler og holde seg til en langsiktig plan vil erfaringsmessig betale seg godt i det lange løp, sier Storset.