SVINDEL
Sparebanken Vest: – BankID er som manna fra himmelen for svindlere
Ragnhild Georgsen i Sparebanken Vest mener at det er behov for mer friksjon i transaksjoner og flere grader av BankID.
I fjor avverget Sparebanken Vest bedragerier for rundt 200 millioner
kroner og stoppet rundt 50 millioner kroner som var under aktivt
bedrageriangrep, mens bedragerne kom seg unna med over 10 millioner kroner. Leder for økonomisk kriminalitet i Sparebanken Vest,
Ragnhild Georgsen, mener at den voldsomme økningen i bedragerier er
kritisk for hele Norge.
– Det er en ny verden innenfor bedrageri og det har vært en voldsom utvikling siden 2018. Norge og Norden ligger langt fremme teknologisk, og det har bedragerne funnet ut. BankID er som manna fra himmelen for svindlere, med den kommer de seg lett inn over alt, sier Georgsen.
Hun forklarer at det er behov for mer friksjon i transaksjoner og flere grader av BankID.
– I dag kan man selge huset eller kjøpe sminke med samme innloggingsmetode. Vi trenger litt mer friksjon når det er snakk om mer risikable enn det det er i dag, og det jobbes det med. Samtidig kan vi ikke bremse ned hele samfunnet, så vi må finne den riktige balansen, kommenterer Georgsen.
– Burde det vært en beløpsgrense for når det skulle vært mer friksjon?
– Det er vanskelig å si. Det er mange store og legitime transaksjoner som skjer daglig. Hvis noen for eksempel kjøper en ny bil, eller mottar arv eller forfordeling. Det er mange grunner til at store summer blir overført og vi vil helst legge så lite hindringer i veien som mulig for lovlige transaksjoner, svarer Georgsen.
Må åpne for mer samarbeid
Georgsen forklarer at svindlerne kom seg unna med over 930 millioner kroner i fjor fra norske banker og at en del av beløpet blir reinvestert i mer svindel.
– Det viktigste er ikke hvem som har ansvaret for å dekke tapene, fokuset må være å hindre at bedragerne får tak i pengene. Det er enorme summer det er snakk om og det er klart at noe av det reinvesteres i systemer for å gjennomføre nye svindelforsøk, forklarer Georgsen.
For å møte investeringene som blir gjort fra bedragernes side, mener Georgsen at myndighetene må lette på hvilken taushetsbelagt informasjon bankene får dele med hverandre.
– Bankene har en del samarbeid i dag, men vi kunne stoppet mer svindel hvis vi fikk samarbeide tettere. For eksempel hvis en bank har en person som har fungert som muldyr, så må de kunne advare andre banker slik at de er klar over risikoen med den kunden, forklarer Georgsen.
Enklere internasjonal svindel
Norske banker er pålagt å være en del av det europeiske betalingssystemet SEPA (Single Euro Payments Area). I oktober 2023 ble SEPA Instant Credit Transfer innført, men Sparebanken Vest har ikke koblet seg til det ennå.
– Det er som straksoverføring mellom banker i Europa. EU ønsker god og sikre transaksjoner i hele unionen. I praksis er det en drøm for svindlere. Med det systemet så er pengene borte med en gang de har klart å lure dem til seg, forklarer Georgsen.
Når systemet skal innføres i Norge, så poengterer Georgsen at det er viktig hvilke kontrollfunksjoner som følger med.
– Det blir helt avgjørende hvilke kontrollsystemer som kommer med det, avslutter Georgsen.