ARBEIDSLEDIGHET

SR-Bank tror arbeidsledigheten vil øke i alle bankens områder til neste år

SR-Bank mener at boligmarkedet og kronekursen blir viktig for arbeidsledigheten i 2024

Sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre M. Knudsen.
Publisert

En arbeidsledighetsprognose fra Sparebank 1 SR-Bank viser at arbeidsledigheten kommer til øke i Rogaland, Oslo, Vestland og Agder til neste år. Sjeføkonom i banken, Kyrre M. Knudsen, påpeker at ledigheten hittil i år har vært noe lavere enn han ventet.

– Nå ser vi noen tegn på en nedkjøling i norsk økonomi, både i vårt eget Konjunkturbarometer, tilsvarende fra Norges Bank og SSB og andre viktige indikatorer som løpende jobbvekst viser også at bedriftene har gått fra høy vekst til en sideveis utvikling, uttaler Knudsen i en pressemelding.

SR-Bank er tilstede fra Bergen i Vest og langs store deler av kysten til Oslo i øst. Ifølge prognosen vil arbeidsledigheten gå fra 1,7 prosent i Rogaland i år, til 2,0 prosent til neste år. Prognosen for Vestland viser at arbeidsledigheten vil stige fra 1,7 prosent i år, til 2,1 prosent til neste år. Arbeidsledigheten i Agder vi øke fra 1,8 prosent til 2,2 prosent og i Oslo vil arbeidsledigheten øke fra 2,4 prosent til 2,5 prosent. På nasjonalt nivå viser prognosen til SR-Bank at arbeidsledigheten vil ligge stabilt på 2,2 prosent til neste år.

– En x-faktor for mange regioner blir hvordan boligmarkedet påvirkes av renteøkningen fremover, særlig i områder som har høyest priser og gjeld, herunder Oslo og omegn og deler av Nord-Norge. Et kraftig omslag i eiendomsmarkedet kan gi store effekter for aktivitet og arbeidsplasser, uttaler Knudsen.

Han mener også at kronekursen er en faktor som kan spille inn.

– Hvis kronekursen svekkes videre, blir det mindre attraktivt å komme og dra til Norge for å jobbe. Og motsatt hvis den styrkes. Befolkningsveksten løftes nå flyktninger fra Ukraina – hva som skjer fremover vil kunne ha stor påvirkning på boligmarkedet og er sånn sett enda en x-faktor, påpeker Knudsen.