ARBEIDSLIVSKRIMINALITET

Oppfordrer bankene til å lære av ny rapport

BN Bank har laget en ny rapport med mål om å sikre gode bankrutiner mot utlån til bolig- og oppussingsprosjekter.

Direktør for personmarked i BN Bank, Endre Jo Reite.
Publisert

BN Bank og Skatteetaten har gått sammen om et pilotprosjekt som har hatt som mål å sikre gode rutiner og rådgivning for banker som skal låne ut penger til kundens bolig- og oppussingsprosjekter.

Rapporten heter «Tettpå boligkjøper» og kommer ut torsdag. DN har fått tilgang til rapporten og skriver at rapporten peker på at forbrukermarkedet er spesielt utsatt for kriminalitet, blant annet fordi eiendom er det området de fleste bruker mest penger på.

Rapporten slår fast at markedet for rehabilitering, oppussing og tilbygg er på omtrent 150 milliarder kroner i året, i tillegg til at 110 milliarder kroner går til nybygg i forbrukermarkedet.

– Våre medlemsbanker er generelt svært opptatt av å forebygge økonomisk kriminalitet. Vi anbefaler derfor at de som ikke allerede har gjort det, innfører de tiltakene som skisseres i «Tettpå boligkjøper», sier forbrukerpolitisk direktør Gry Nergård i Finans Norge til DN.

Leder for personmarked i BN Bank, Endre Jo Reite, har tidligere vært ute og sagt at det er bankene som finansierer arbeidslivskriminalitet i boligmarkedet, og det er dette samarbeidet med Skatteetaten har hatt som mål å redusere.

«Samarbeidet med Tettpå handler for oss i BN Bank om bærekraft, om bevissthet rundt hvitvasking, men ikke minst om å hjelpe kundene våre å unngå alle problemene de kan havne i dersom de slipper useriøse aktører løs på huset sitt … Tettpå boligkjøper har som mål å koble informasjon og kunnskap om valg av seriøse håndverkere inn i BN Bank sine prosesser, slik at banken kan informere, påvirke og kreve dokumentasjon fra kunder, slik at risiko for svart arbeid og arbeidslivskriminalitet reduseres», skriver BN Bank om prosjektet på sine der.