AUTORISERING

Én av fire bestod ikke etikkprøven

I overkant av én av fire fikk ikke bestått på etikkprøven i fjerde kvartal, og enda verre var det for kunnskapsprøven på kreditt.

Illustrasjonsfoto på antall prøver gjennomført hos Finaut.
Publisert

Tall fra Finaut, selskapet som autoriserer rådgivere i finansbransjen, viser at det ble meldt inn 792 nye kandidater og notert 842 nye autoriseringer og godkjenninger i fjerde kvartal 2023. Det er mer enn dobbelt så mange som i kvartalet før.

– At hele 842 nye rådgivere ble autorisert i siste kvartal 2023 er imponerende og viser satsingen finansnæringen har på kompetanse. Norske forbrukere kan ha tillit til rådgiverne og være trygge på rådene de får, sier administrerende direktør Siv Seglem i Finaut.

Tallene fra rapporten som Finaut leverer viser at det blant annet ble gjennomført 276 kunnskapsprøver innen «Kreditt», der det var en beståttprosent på 64 prosent. Kun «Grunnleggende personlig økonomi», med 684 kunnskapsprøver hadde lavere beståttprosent, med sine 62 prosent.

For praktiske prøver var det derimot en beståttprosent på 87 prosent for «Kreditt».

Det ble tatt 558 etikkprøver i fjerde kvartal. 149 av forsøkene fikk «ikke bestått», som ga en beståttprosent på 73 prosent.

– Å oppnå å bli autorisert krever at rådgiveren har bestått omfattende kunnskapsprøver i fag og etikk, og har dokumentert gjennom praksis og praktiske prøver at de er rustet til å møte kunder på en profesjonell måte. Rådgiveren er forpliktet til å følge retningslinjene i “God skikk” for hvordan kunderådgivningen skal foregå, og at kundens interesser skal komme først, sier Seglem.