REGULERING

Overgangsregel for pilar 2 fastsatt

Kapitalsammensetningen for pilar 2-kravet er nå i forskrift satt ned fra 100 til 56 prosent.

Finansdepartementet i Regjeringskvartalet i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

I en melding 13. desember viste Finansdepartementet at man ville innføre nye krav til kapitalsammensetningen for pilar 2-krav på en måte som gir lavere krav til ren kjernekapital fra årsskifte, spesielt for de mindre bankene.

I dag har Finansdepartementet fastsatt denne overgangsregelen i forskrift, slik at nye krav til kapitalsammensetning for pilar 2-krav skal gjelde for alle banker fra 31. desember 2023.

Endringen innebærer at pilar 2-krav som hovedregel skal dekkes av 56,25 prosent ren kjernekapital, mot det som tidligere var 100 prosent.

Som BankShift tidligere har skrevet om, velger Finansdepartementet ikke å videreføre overgangsregelen på systemrisikobufferen, som gjør at de mindre bankene får økt systemrisikobuffer samtidig som man får nedgangen av pilar 2-kravet. 

Det tror direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge, Erik Johansen, er positivt selv for de bankene som får økt systemrisikobuffer, i det lange løp.

– Av hensyn til forutberegnelighet og kapitalplanlegging er det viktig at det gis signaler om at bankene vil kunne være på et moderne, og for dem et bedre regelverk så tidlig som mulig, sa Johansen.

De fleste banker har allerede fått nye pilar 2-krav fra Finanstilsynet med nedsettelsen i dekning med ren kjernekapital.