VEKST

Danske Bank foran skjema: «Det må være en sømløs passasje fra liten til stor»

Danske Bank-sjef Erlend Angelfoss er fornøyd med omstarten som ren bedriftsbank i Norge. – En konstant jakt på større markedsandeler, sier han.

Den norske landssjefen i Danske Bank, Erlend Angelfoss.
Publisert Sist oppdatert

Utlånsvolumet til Danske Bank i Norge vokste med nesten fire milliarder kroner i andre kvartal, målt mot tilsvarende periode i fjor. Samtidig tapte banken innskuddskroner som følge av at enkelte offentlige aktøre byttet bank etter salget av personmarkedsporteføljen.

– Vi opplever at veksten både med tanke på nye og eksisterende kunder har vært bra, oppsummerer sjef for Danske Bank i Norge, Erlend Angelfoss, overfor BankShift.

Det er små- og mellomstore bedrifter som har vært driveren for veksten, går det frem av en melding fra banken i forbindelse med kvartalspresentasjonen. Med det sagt er Angelfoss også fornøyd med utviklingen i storkundesegmentet, spesielt sett i lys av urolighetene i finansmarkedene etter Donald Trumps « Liberation Day» i april.

– Små og mellomstore har vokst kraftig, men også i konsernkunde og institusjonelle kunder har vi vokst veldig mye. Det er en konstant jakt på større markedsandeler som har gjort det. Vi har mange nye kunder som kommer inn. Vi er en internasjonalt orientert bank, og er spesielt aktuelle for kundene som har mer komplekse behov. Kunder som er internasjonalt orienterte, som for eksempel import- og eksportbedrifter, passer oss bra, sier han.

Lykkes godt

I SMB-segmentet er utlånsvolumet den primære målestokken, men storkundene som bruker andre finansieringskilder, søker andre tjenester fra Danske Bank, deriblant rådgivning rundt kjøp og salg av virksomhet, valuta, eller eksportfinansieringsløsninger.

– Det er en stor portefølje med tjenester vi selger inn til den type kunder. Vi vil ha vekst der, og ikke minst skaffe oss nye kunder. Der ligger vi litt foran skjema i forhold til «forward 28»-strategien, som kom på plass i fjor, forteller Angelfoss, med henvisning til bankens eget strategidokument.

– Vi er på en positiv reise, og det viser heldigvis tallene våre også, spesielt i Norge. Konsernet har valgt å satse fullt på bedriftsmarkedet, og jeg vil si vi har lykkes godt med det.

«Sømløs passasje»

Angelfoss anslår at de to segmentene i dag er omtrent jevnstore målt i inntjening, et styrkeforhold han tror vil vedvare.

– Vi forsøker å få de to segmentene til å spille godt på lag sammen. Disse segmentene deler produktpalett; cash management, renter, obligasjonsfinansiering. Med tanke på størrelse er de omtrent jevnbyrdige. Segmentene har ulike fokus; en er mer låneorientert, det andre mer mot rådgivning og produkt. Men en typisk kunde starter gjerne som en mindre kunde, og vokser gjennom banken. Da må det være en sømløs passasje fra liten til stor aktør. Vi forsøker å knytte de to tett sammen. Det bruker vi en del tid på, sier Angelfoss.

Konkurransen

Nylig leverte også Nordea, en annen stor nordisk bank, sitt resultat for andre kvartal. Det viste frisk vekst i bedriftsmarkedet, og landsjef Randi Marjamaa fortalte om en «klar vekststrategi» på dette området.

– Hvordan opplever dere konkurransen?

– Konkurransebildet er ulikt i de forskjellige segmentene. I SMB er det mer lokalt, sparebanker. Vokser man oppover, er det nasjonale norske og internasjonale banker som er konkurrenter. Vi dekker alt fra de aller minste til de aller største. Vi opplever konkurranse fra lokale sparebanker langs kysten til de store internasjonale, som JP Morgan og Goldman Sachs. Det er et vidt spekter, og det synes vi er superspennende. Nå har vi vist at vi har klart å bite godt fra oss.