INNLEGG
Sosiale medier må ta ansvar for svindel – ikke skyve regningen over på bankene
Revolut-topp er lei av at Meta prioriterer inntekter foran brukernes sikkerhet.

Mens finansbransjen investerer milliarder i å beskytte forbrukerne mot økonomisk svindel, fortsetter sosiale medieplattformer å fraskrive seg ansvar. Det er på høy tid å stille tydelige krav til teknologigigantene – først og fremst Meta.
Finansiell kriminalitet er i sterk vekst – og i takt med det ser vi også en kraftig økning i svindeltilfeller som starter på sosiale medier. Når vi i Revolut analyserer opprinnelsen til slike saker, finner vi at nesten to tredjedeler av alle tilfeller kan spores tilbake til Metas plattformer. Spesielt utpeker Facebook seg – alene står plattformen for nærmere 40 prosent av alle svindelsaker, mer enn dobbelt så mye som nummer to, WhatsApp.
Dette er et stort problem. Folk blir lokket av falske annonser med kjendisprofiler og løfter om å «bli fort rik», eller de lures til å kjøpe varer som aldri dukker opp. De to vanligste formene for svindel vi ser, er investeringssvindel og kjøpssvindel. Og fellesnevneren er at de ofte starter med annonser på sosiale medier – annonser som Meta tjener store penger på.
La oss være helt tydelige: Meta, som hvert år henter inn milliardinntekter fra sin annonsevirksomhet, mener at bankene alene skal ta kostnaden når svindelen starter på deres plattformer. Dette skjer til tross for at vi i finanssektoren allerede investerer enorme summer i sikkerhet og kompensasjon for ofre.
Dette handler ikke om teknologiske begrensninger – det handler om prioriteringer og ansvar. I Revolut har vi dedikert én tredjedel av våre ansatte globalt til å bekjempe finansiell kriminalitet. Bare i 2024 forhindret vi svindel rettet mot kundene våre til en verdi av over 9,5 milliarder norske kroner. Men vi kan ikke gjøre dette alene. Det er på tide at Meta og andre tar ansvar for det som skjer på deres egne plattformer.
Vi stiller tre konkrete krav til Meta:
1. Invester i proaktiv overvåking, ikke bare reaktive tiltak etter at skaden har skjedd.
2. Del på kostnaden ved kompensasjon til personer som er blitt svindlet via deres plattformer.
3. Innfør globale løsninger, ikke bare halvveis tiltak i utvalgte markeder som Europa.
Meta kan ikke lenger gjemme seg bak velformulerte pressemeldinger og halvhjertede tiltak. De må ta ansvar for konsekvensene av svindelen som rammer deres egne brukere.
For mens vi i banksektoren bruker enorme ressurser på å beskytte våre kunder, sender Metas passivitet et tydelig signal: Inntekter kommer foran brukernes sikkerhet. Det er en prioritering som ikke bare skader enkeltpersoner, men også svekker tilliten til det digitale samfunnet vi alle er en del av.