RESULTAT
Bak kostnadsmålet i første kvartal: – Kommer nok ikke til å øke antallet ansatte
Sparebanken Møre holder stand i et marked under press fra storbankene, og ser rom for å vokse ytterligere. Samtidig varsler banksjef Trond Lars Nydal streng kostnadskontroll, og setter fusjonsdøra på gløtt.

Høyere kostnader og lavere lønnsomhet enn målsetningen til tross:
– Vi har levert et bra kvartal. Det er høy og god aktivitet. Det er mange gode prosjekter på gang, og gjengen leverer bra, sier Trond Lars Nydal, administrerende banksjef i Sparebanken Møre til BankShift.
Egenkapitalavkastningen endte i kvartalet på 11,2 prosent mot målet på 13 prosent, og kostnadsprosenten var 44,5 prosent, mot et mål på 40 prosent. (Se flere nøkkeltall i faktaboksen)
– Når det gjelder lønnsomhet og kostnader snakker vi om langsiktige strategiske målsetninger. I den neste fireårsperioden er det den klare målsetningen til banken. Jeg registrerer at vi ligger litt bak i første kvartal, men vi fortsetter å gjøre godt arbeid. Vi opprettholder målene, og jobber for å være en lønnsom og effektiv bank. Det er det vi opererer med, legger han til.
Kostnadskontroll
Det jobbes likevel målrettet for å presse kostnadene under 40 prosent, vedgår Nydal.
– Skal vi klare å opprettholde god bankdrift, må man drive lønnsomt og effektivt. 40 prosent er det vi strekker oss etter, og det konkurrentene jobber mot, sier han.
Flere større banker rundt om i landet har satt i gang kostnadsbesparelser, blant annet ved å la være å erstatte ansatte ved naturlig avgang.
– Gjør dere noe liknende?
– Vi jobber med dette hele tiden. Vi gjør investeringer på teknologi og digitalisering, og så vil det ta litt tid før det merkes i organisasjonen. Vi har mange dyktige medarbeidere, og det vil vi fortsette med. Men vi kommer nok ikke til å øke antallet ansatte fremover.
Tøff konkurranse
Ifølge bankens egne anslag er om lag hver fjerde innbygger i hjemmemarkedet Møre og Romsdal kunde av banken, og det samme gjelder aksjeselskaper.
I en pressemelding fra banken fremheves veksten på Nordmøre, nord i bankens nedslagsfelt, og spesielt i Kristiansund. I samme område har Sparebank 1 SMN nylig åpnet et nytt finanshus, og det er hjemmebanen til Sparebank 1 Nordmøre.
Nylig fortalte også administrerende banksjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Norge at Kristiansund er blant lokasjonene banken nå vurderer, i tillegg til Molde, som først rapportert av Finanswatch.
Nydal lar seg ikke affisere nevneverdig.
– Vi opplever konkurransesituasjonen som før. Det er sterk konkurranse, sier han og legger til:
– Vår største konkurrent er SMN. Så har Sparebanken Vest begynt å posisjonere seg litt sterkere, og så har vi nye Tinde Sparebank gjennom fusjonen mellom Romsdalsbanken og Sunndal Sparebank. Vi ser ingen store endringer i konkurransen, sier han.
Vekst og fusjonspress
– Alle bankene du nevner har gjennomført eller er mer enn åpne for fusjoner. Hvordan stiller du deg til det spørsmålet?
– Planen er at vi skal fortsette som en alliansefri bank og stå på egene bein. Hvis noen vil snakke med oss, er vi positive til det. Vi har gode relasjoner til søsknene våre i sparebanknæringen, sier han.
Det er i år 40 år siden Sparebanken Møre ble til gjennom sammenslåingen av en rekke småbanker i 1985. Etter at Sparebanken Vest og Sparebanken Sør slår seg sammen denne uka, klatrer Møre opp til en sjetteplass blant landets største sparebanker.
– Vi vokser godt, og har levert blant de bedre i sektoren, sier Nydal.
– Det er rom for å vokse. Vi har et godt og aktivt næringsliv. Her er det optimisme midt oppi all uroen. Vi har mye spennende å jobbe med i næringslivet, og har samtidig god tilførsel av privatkunder, legger han til.
Møre opererer også med et Oslo-kontor som for ikke lenge siden passerte milliarden i utlånsvolum.
– Det vi ser nå, er at vi fortsatt får kunder med tilknytning til regionen, men også nye uten den tilknytningen. De gjør en god jobb i Oslo.