RESULTAT
Bulder henger etter egne vekstmål: – Vi må opp
Utlånsveksten i Bulder var ikke så god som Simen Eilertsen skulle ønske i første kvartal. Mens han venter på at «noe skal skje», kan banksjefen vise til solid innskuddsvekst og lønnsomhet.

I første kvartal oppnådde digitalkonseptet Bulder i Sparebanken Vest (Sparebanken Norge fra 2. mai), en egenkapitalavkastning på mellom 13-14 prosent, mot et mål på 9-11 prosent. Det går frem av presentasjonen tilhørende resultatrapporten som ble sluppet onsdag.
– Det er første gang vi vannet inn på bankens ROE-mål. Det er en milepæl, sier administrerende banksjef Simen Eilertsen i Bulder til BankShift.
Økte innskudd
Hovedårsaken til det er solid økning i innskudd i digitalbanken. De seneste 12 månedene har innskuddsveksten vært på om lag 40 prosent.
– Det er det som må til for å bygge lønnsomhet i nystartede boliglånssatsinger. Innskuddsveksten er det som er vanskelig, sier Eilertsen.
Han forteller at Bulder i en liten toårsperiode har «satset kraftig» på dette.
– I begynnelsen var det boliglån. Nå har vi satset på å gjøre kunder til helkunder. Det er utrolig viktig for oss.
– Hvordan har dere jobbet?
– Vi har en god brukeropplevelse på sparing, og har snakket mye om produktutvalget vårt. Verdiforslaget er det samme; en moderne brukeropplevelse til en god pris over tid.
Må vokse mer
Inneværende år og neste sikter Bulder på å utvide utlånsporteføljen med 10 milliarder kroner årlig, til 73 og 83 milliarder kroner.
I første kvartal henger banken etter, og landet på en annualisert utlånsvekst på om lag 10 prosent - mot nødvendige 20 prosent for å nå målet.
– Så vi må opp. Det har vi klart mange ganger før, og vi skal klare det igjen.
– Hvordan?
– Vi er et konsept som er avhengig av at det kommer moment inn i markedet. Med ganske kraftig innskuddsvekst bedrer den underliggende lønnsomheten seg. Så vi har kapasitet til å ta posisjoner.
– I løpet av 12 måneder skjer det alltid noe i markedet som vi kan hekte oss på, sier han.
Allerede ved inngangen til andre kvartal ser banken bedring. Utlånsvolumet har økt til over 64 milliarder kroner i april, avslører Eilertsen.
– Det har ikke vært noen triggere i markedet, derfor er tallene ikke så gode i første kvartal. Nå er det bedre. I det sekundet du begynner å snakke om renter i markedet, får vi momentum, og veksten kommer. Så sett hen til at det ikke har skjedd så mye, er vi ganske fornøyd.
Fusjonen
Fredag 2. mai går det offisielle startsskuddet for Sparebanken Norge, og det nasjonale mandatet for Bulders eierbank.
Eilertsen mener fusjonen mellom Sparebanken Vest og Sparebanken Sør egentlig har lite å si for Bulder.
– Vi har vårt eget mandat og egen strategi i Bulder. Det blir det samme som det har vært.
– Dere frykter ikke å havne lenger ned på prioriteringslisten til eierne?
– Vi har vår egen utviklingsgjeng som lager løsninger mot kunder, og som vi finansierer selv. Så fusjonen har veldig lite å si, bortsett fra på fellestjenester - der får vi et sterkere lag i ryggen.
Nye utfordrere
Et annet aspekt i Bulders nedslagsfelt, er fremveksten av nye heldigitale konkurrenter. Både Eikas digtalbank Penni og Heder Bank jakter boliglånskunder med en god digital brukeropplevelse.
Eilertsen lar seg på ingen måte skremme.
– Utfordrermarkedet er veldig lite, og vi har plass til mange flere, mener han.
– Og vi skal være den beste blant utfordrerene. Der har vi levert.
Nå er det opp til de nye å bevise at de kan gjøre det samme, mener Eilertsen.
– Så konkurransen oppleves ikke tøffere nå. Men den kan bli det fremover.
Han påpeker at den tøffeste konkurransen kommer fra de store bankene.
– Det er de vi møter i forhandlinger når vi skal flytte lån.
– Men dere pushes på innovasjon?
– Det kommer mange konsepter og utfordrere inn i markedet, som ønsker å tilby boliglån til en god pris. Det er helt klart tøff konkurranse der. Samtidig har foreningene sluppet litt gassen. De er ikke så sterke som de var. I begynnelsen var Sbanken gullstandarden, så var det foreninger, og nå er det kanskje utfordrerkonsepter. Min opplevelse er at det alltid har vært tøff konkurranse.