RESULTAT
Digital svikt i Sparebanken Øst – utlånsvolumet krympet for fjerde kvartal på rad
Den svake utviklingen innen utlån fortsetter i Sparebanken Øst. Digitalkonseptene Nybygger og Din Bank får skylda.

Ved utgangen av årets første kvartal hadde Sparebanken Øst lånt ut 36,8 milliarder kroner til sine kunder. Det er 1,7 milliarder kroner mindre enn på samme tid for ett år siden, tilsvarende en negativ utvikling i utlånsporteføljen på 4,5 prosent de seneste 12 månedene.
Årets første kvartal er det fjerde på rad der bankens utlånsvolum krymper, både målt mot tilsvarende periode året før og i kvartalet isolert.
Se flere nøkkeltall i faktaboksen lenger ned i saken!
Sviktende digitalkonsepter
Drøyt 90 prosent av bankens utlånsportefølje består av lån i privatmarkedet. I kvartalet isolert sto utviklingen på dette området helt stille, mot tap de foregående tre.
Flere regionbanker har meldt om høy aktivitet i boligmarkedet i første kvartal, og kan vise til solid utvikling i privatmarkedet. I rapporten til Sparebanken Øst går det frem at utlånsveksten er god også hos dem, om man ser på salg fra kontornettverkene isolert. Her leverer banken en vekst på 1,8 prosent i kvartalet isolert, og 7,2 prosent de seneste 12 månedene.
Banken holder seg imidlertid med to digitale konsepter, DinBank og Nybygger, og der er tallene blodrøde; -5,4 prosent i kvartalet isolert og et stup på 28,3 prosent de seneste 12 månedene, ifølge rapporten. I resultatregnskapet rapporteres det imidlertid ikke separate tall for disse konseptene, og BankShift har foreløpig ikke fått svar på våre spørsmål om saken.
«Personkunder i konseptkanalen er vesentlig mer utsatt for konkurranse enn lån innen kontordistribusjon, og utlånsvolum vil variere etter ønsket konkurransekraft,» skriver bankens styre i sin redegjørelse for resultatet.
Det har kommet flere nye digitalkonsepter i det siste, og flere av disse priser seg skarpt på boliglån. Eikas Penni har blant annet satt ned renta til tross for at styringsrenten er holdt i ro. I tillegg er Heder på vei inn i markedet, mens Bulder og Sbanken også vokser på lave priser.
Tror på vekst blant bedrifter
Også i BM har banken tapt utlånsvolum for en halv milliard kroner det seneste året. Særlig fjerde kvartal 2024 var svakt, med et fall på 7,9 prosent, men også årets første kvartal var blant bankens svakeste på lang tid, med en nedgang på 5,6 prosent.
Resultat
Flere piler peker gale veien for Sparebanken Øst. Resultatet i kvartalet utgjør 107,4 millioner kroner, mot 148,5 millioner kroner på samme tid i fjor. Det ga en egenkapitalavkastning på 9,55 prosent prosent, mot 13,37 i 2024.
Det hører riktignok med til historien at sammenlikningstallene for første kvartal 2024 inkluderer utbytteinntekter fra Eksportfinans, med netto positiv resultateffekt på 31 millioner kroner, i tillegg til «enkelte andre positive verdiendringer» på finansielle eiendeler, skrives det i en børsmelding.
Justert for dette, leverer banken et resultat på linje med første kvartal 2024.
«Banken er fornøyd med resultatutviklingen sett i lys av bankens soliditet samt at banken fortsatt benytter standardmetoden for beregning av kapitalvekter,» heter det i meldingen.
I den andre enden ble kostnadsandelen i banken noe bedre i første kvartal, det samme gjelder innskuddsdekningen.
Avsetninger og mislighold
Sparebanken Øst har i kvartalet økt tapsavsetningene noe, til 116 millioner kroner.
Samtidig går det frem at banken har misligholdte engasjementer på 224 millioner kroner - litt mindre enn i fjerde kvartal, men langt høyere enn de øvrige kvartalene de seneste årene.
I de to seneste kvartalene har andelen mislighold i kategorien næring økt betraktelig, mens andelen er stabil i henholdsvis personmarkedet og AS Financiering, som er bankens agent innen lån til bil og båt.
I presentasjonen tilhørende kvartalsrapporten går det frem at økningen i næring forklares av ett enkelt engasjement, hvor pantesikkerheten er vurdert å ha tilstrekkelig verdi per dags dato.
Utsiktene fremover
Fremover forventer Sparebanken Øst utlånsvekst på nivå med kredittveksten i Norge over tid, ifølge presentasjonen, men det påpekes at høy konkurranse om boliglånskunder vil legge press på bankenes utlånsmarginer.
Det spås også at innskuddsmarginene vil holde seg høye, men at også disse vil reduseres med lavere
pengemarkedsrenter og økt konkurranse på innskudd.
Hva gjelder kostnader, opplyser banken å ha «god kostnadskontroll». Likevel påpekes det at generell prisvekst, stigende lønninger, samt en antagelse om økte IT-kostnader, forventes å påvirke kostnadsutviklingen fremover.