FINTECH
DNBs svenske investeringsplattform: – Vi er en utfordrer til de gamle utfordrerne
Investeringsplattformen Montrose er klar til å utfordre Avanza og Nordnet i Sverige. Med DNBs finansielle muskler i ryggen håper gründer Alexander Boman å bli en nordisk vinner på sikt.

Da DNB åpnet lommeboken i fjor høst og betalte 12 milliarder kroner for den tradisjonsrike investeringsbanken Carnegie var det meglervirksomheten som sto i fokus.
At det fulgte med en fintech-satsing med store ambisjoner, fikk betydelig mindre oppmerksomhet. Det var i seg selv ikke så rart, investeringsplattformen Montrose by Carnegie hadde såvidt fått sine første pilotkunder på betaversjonen av plattformen.
Da hadde gründerne Alexander Boman og Karl Skarman brukt omtrent et år på å bygge plattformen, som en corporate startup i Carnegie.
Åpnet i april
Innspill fra de første kundene ga en ti-punktliste med tjenester og funksjoner som man ønsket å få på plass før full lansering av plattformen.
Blant annet lanserte Montrose den første nye ETF-en i Sverige på fem år, mens man fortsatt var i beta-modus. Den er allerede blitt den nest mest populære ETF-en i Sverige.
Montrose åpnet dørene til plattformen 2. april og nå, drøyt en måned senere, har man cirka 14.000 kunder og 2,2 milliarder kroner under forvaltning.
– Vi er en utfordrer til de gamle utfordrerne. Vi lager en moderne plattform for dem som elsker investeringer, sier daglig leder i Montrose, Alexander Boman til BankShift, da han blir bedt om å forklare hva selskapet skal være.
Han er i Oslo for tredje gang på kort tid for å bli bedre kjent med sine nye eiere i DNB. Akkurat denne dagen også for å fortelle om reisen med Montrose på DNBs egen interne innovasjonsdag.
Stor interesse i DNB
For nysgjerrigheten på hva Boman og Skarman har fått til har vært stor i DNB fra dag én og har ikke blitt mindre underveis.
– Forventningene har økt etter hvert som vi har blitt bedre kjent med folkene og teknologien bak Montrose. Det er imponerende hva de har klart å levere til markedet på kort tid, skriver Håkon Hansen, DNBs konserndirektør for Wealth Management i en e-post til BankShift.
Hansen har tidligere uttalt at han synes visjonen til Montrose stemmer godt overens med DNBs planer både for Spare-appen og private banking-segmentet. Det er han fortsatt.
– DNBs Spare og Montrose er komplementære og dekker hvert sitt land per i dag. Vi ser allerede at de har mye positivt å tilføre hverandre. Jeg gleder meg til fortsettelsen, og ikke minst til å utforske hva vi kan få til sammen med to sterke digitale kanaler, skriver Hansen.
Utfordrer Avanza ...
Når Boman snakker om gamle utfordrere mener han selvfølgelig Avanza og Nordnet. De startet opp på slutten av 90-tallet som de første digitale konkurrentene til bankene på fond- og aksjehandel.
Gjennom å være bedre enn bankene på både pris og brukervennlighet vokste de seg store. I dag er Avanza den soleklare svenske kongen på haugen. I fjor sto Avanza for flere aksjehandler enn hva de fire svenske storbankene og Nordnet hadde til sammen.
– Bankene har tilpasset seg og er i dag ofte billigere enn hva Avanza er, men det har blitt litt av et oligopol i Sverige, der prisene ikke lenger rører seg særlig mye, sier Boman.
– Derfor mener vi det at trengs noe nytt. Vi skal være en utfordrer på pris, men først og fremst har vi tro på å gjøre noe med brukeropplevelsen, sier Boman.
... men er ikke en «Avanza-dödare»
Det er ikke feil å påstå at Montrose nok har bedre forutsetninger enn de fleste å ta på seg den rollen. Gründerne Boman og Skarman har henholdsvis 11 og 5 års fartstid fra Avanza, og litt over en tredjedel av det drøyt 30 ansatte har på et tidspunkt jobbet i Avanza.
Det har bidratt til at svenske aviser gjerne omtaler Montrose som «Avanza-dödare». Det er et kallenavn Boman synes blir litt overdrevet. Samtidig forteller han, ikke uten stolthet, sine nye kolleger i DNB at rundt 85 prosent av de nye kundene som har kommet til etter åpningen, er kunder i Avanza og Nordnet som har flyttet investeringene sine.
Besatte av kundeinspill
En nøkkel i arbeidet har vært å være ekstremt tett på kundene. Allerede i oppstartsfasen høsten 2023 skaffet selskapet seg et panel på 2400 potensielle kunder som fikk komme synspunkter om hva de ønsket av Montrose.
– Vi har vært nærmest besatte av å sette kunden først, sier Boman og forteller at over 5000 tilbakemeldinger fra kundene har satt et sterkt preg på hvordan plattformen i dag ser ut, sier Boman.
Det som fra begynnelsen skulle være en app-only tjeneste, har nå fått en desktop-versjon. Lanseringen av ETF-fond er et annet eksempel på innspill fra kundene, låne penger med porteføljen som sikkerhet, et tredje og en kapitalforsikring som gir tilbakebetaling av utenlandsk skatt på utbytte, et fjerde.
– Dagens kunder ønsker også mer data, mer analyse og mer beslutningsstøtte. Det kan vi gi dem takket være at vi er en del av Carnegie-systemet, sier Boman.
Andregenerasjonsutfordrer
– Så Montrose er egentlig Avanza for viderekomne, en andregenerasjonsutfordrer på aksje- og fondshandel?
– Det kan man absolutt kalle oss. I dag finnes det over to millioner svensker som eier aksjer. Det er mye takket være den jobben Avanza og Nordnet har gjort. Etter hvert er det ganske mange som sitter på millionverdier og begynner å få litt andre krav enn bare kjøp og salg, men som samtidig ikke har nok penger til å kvalifisere for bankenes formuesforvaltningavdelinger, sier han.
– Hva betyr det å ha fått DNB som eier i stedet for Carnegie?
– I det korte perspektivet vil vi ikke merke så mye. Vi er fortsatt et datterselskap til det som nå heter DNB Carnegie og vårt fokus nå ligger på å bygge en virksomhet i Sverige, sier Boman og legger til:
– I et litt lengre perspektiv kan det skje mye spennende. DNB Carnegie har jo tydelige nordiske ambisjoner. Så hvordan vi kan skape noe veldig bra på nordisk nivå innen vårt segment er interessant å utforske.
– Når tror du norske DNB-kunder vil kunne få ta i bruk Montrose-plattformen?
– Det må vi bare la tiden vise. Det er opp til DNB å avgjøre om vi har noe å tilføre på det norske markedet, sier Boman.