RESULTAT
Fikk umiddelbar effekt av navnebytte – nå jakter den lille banken vekst i hele regionen
Trøndelag Sparebank fikk en stor tilstrømning av nye kunder og sterk utlånsvekst i fjor. Banksjefen gir navneendringen etter fjorårets fusjon deler av æren. Nå holder han døren vidåpen om flere banker vil være med.
Denne uken leverte Trøndelag Sparebank sitt første årsregnskap, etter fjorårets fusjon mellom småbankene Åfjord Sparebank og Hemne Sparebank. Selv om store engangskostnader dro resultatet ned, opplevde banken også god utlånsvekst (se faktaboks).
Totalt hadde Trøndelag Sparebank 8,2 milliarder kroner i utlån i fjor. Utlånsveksten var i perioden 13,9 prosent, målt med et proforma-tall bankene har regnet ut, som viser hvordan situasjonen ville vært hvis fusjonen fant sted 1. januar i fjor i stedet for i april. Egenkapitalavkastningen endte på 7,1 prosent.
– Vi er veldig fornøyde med EK-avkastningen som vi har prestert, med både juridisk og teknisk fusjon bak oss. Det var store engagskostnader som ikke vil være med videre, sier administrerende banksjef Tor Espnes til BankShift.
Navnevalget
I hans redegjørelse for året, peker han på et spesielt grep som var viktig for tilfanget av nye lånekunder i året som gikk:
«Etter fusjonen i april har vi fått en stor tilstrømning av nye kunder og sterk vekst i utlån og forsikringsportefølje. Vi tror at
deler av veksten også kan skyldes navnet som favner hele Trøndelag,» skriver han.
– Personlig trodde jeg vi ville få den effekten om et år eller to, men det traff oss med en gang. Vi får kunder fra hele Trøndelag. Navnet traff veldig godt, sier han til BankShift.
Han bekrefter at andre navn også ble vurdert, men vil ikke si hvilke.
– Vi var innom mange sammensetninger. Men vi oppdaget at Trøndelag Sparebank var ledig, noe som var veldig overraskende. Vi valgte å gå for det. Vi har fått stor oppmerksomhet for navnet, sier Espnes.
Åpen for nye fusjoner
På tampen av fjoråret åpnet Trøndelag Sparebank to nye kontorer, blant annet i regionhovedstaden Trondheim.
– Trøndelag Sparebank høres nærmest ut som en regionbank, men dere er et godt stykke unna det størrelsesmessig. Hva er ambisjonen?
– Vi har to måter å vokse på. Det ene er organisk, og så er vi åpen for fusjoner. Merkevaren vi har klart å få til på veldig kort tid, gir stolthet internt blant de ansatte. De vil gjerne være med på den reisen. Det har gitt en positiv effekt internt og eksternt.
– Er dere aktivt på jakt etter fusjonspartnere?
– Nei, men hvis det er noen som har lyst til å diskutere fusjon, så tar vi gjerne den praten. Vi har troa på frivillig ekteskap, ikke tvangsekteskap, sier han, og legger til at den nye merkevaren gjør det enklere å finne sammen med partnere i større deler av regionen enn tidligere.
Viktig geografi
Et lignende navnegrep er i ferd med å bli en realitet i sørvest, hvor Sandnes Sparebank snart slår seg sammen med Hjelmeland Sparebank. Sammen blir de Rogaland Sparebank.
– Det som først og fremst var vurderingen i et potensielt navnevalg, var geografi. Da ble diskusjonen fort hva som treffer i det nye markedsområdet. Banken er til stede med dagens markedsområder i store deler av Rogaland, sier administrerende banksjef Trine Stangeland i Sandnes Sparebank, som også blir toppleder i den sammenslåtte banken.
Hun legger til at Sandnes Sparebank i dag er sterkt til stede i Stavanger, gjennom merkevaren Den Gule Banken. Dette navnet utgår etter fusjonen, men Rogaland Sparebank vil likevel bruke uttrykket i profileringen.
– Vi har absolutt vekstambisjoner i fortsettelsen, og ser muligheter i Ryfylket, men vurderer også fremtidige vekstmuligheter.
– Organisk og uorganisk vekst?
– Iallfall organisk, og så tar vi gjerne en kaffe med de som er interessert.
Historisk sus
Bankanalytikerne Vegard Toverud i Pareto var blant dem som merket seg Rogaland-navnet tidligere i vinter.
– Det foreslåtte navnet er påfallende likt et historisk navn i samme region. Det er nok mange som mener noe om det, sa han.
Henvisningen er til Sparebanken Rogaland, som var det opprinnelige navnet til SR-Bank etter at 22 sparebanker slo seg sammen i 1976, blant annet som en konsekvens av de massive investeringene i regionen etter oppdagelsen av Ekofiskfeltet syv år tidligere. SR-Bank er på sin side i ferd med å slå seg sammen med Sparebank 1 Sørøst-Norge. Sammen blir de landets tredje største bank under fanen Sparebank 1 Sør-Norge.