FUSJON
Flere misligholdte eiendomsprosjekter lager trøbbel for fusjonsplanen
Tysnes Sparebank og Haugesund Sparebank må utsette fusjonsplanene etter at førstnevnte bank nå tar en tapsavsetning på 77 millioner kroner.
Fusjonsplanene mellom Haugesund Sparebank og Tysnes Sparebank blir nå utsatt, etter at Tysnes Sparebank er blitt nødt til å gjøre en tapsavsetning på 77 millioner kroner, har Haugesund Sparebank bedt sin fusjonspartner om en reforhandling av bytteforholdene.
– Jeg må få konstatere at dette er en avsetning, ikke et tap. Vi gjør det av forsiktighetshensyn i forbindelse med sammenslåingsprosessen, så det blir en nedskrivning på verdien av utlånsporteføljen, som igjen da medfører at vi å ha en ny diskusjon rundt bytteforholdet med Haugesund Sparebank, sier administrerende banksjef Dag Sandstå i Tysnes Sparebank til BankShift.
Tidligere avtalt bytteforhold ved fusjonen ga Tysnes Sparebank en prosent på 19,8, og Haugesund Sparebank 80,2 prosent. Det var etter et resultat per 30. juni 2023 der Tysnes Sparebank hadde et resultat etter skatt på 24 millioner kroner, og en verdijustert egenkapital på 439 millioner kroner. Til sammenligning med de nå 77 millioner kronene som er satt av, hadde Tysnes Sparebank et resultat før skatt i 2023 på 41 millioner kroner.
Syv eiendomsprosjekter
Bakgrunnen for tapsavsetningene skal være syv eiendomsprosjekter der kundene er i mislighold. I børsmeldingen fra selskapene skriver bankene at det i et insolvens-scenario vil være utfordrende å få realisert sikkerheter i tilstrekkelig grad for å unngå tap.
– Det er flere engasjementer som vi har hatt i kikkerten nå på sensommeren og ut på høsten. Nå ser vi at ting ikke utvikler seg for kundene som vi hadde fått beskrevet fra kundesiden, og derfor gjør vi dette av forsiktighetshensyn, sier Sandstå.
– Vi har god drift, så når vi skal diskutere bytteforhold så er bankdriften god, men det er klart at en avsetning på denne størrelsen vil gå ut over resultat før skatt i Q3, legger han til.
Sikker på gjennomføring
I børsmeldingen skriver bankene at bankene, med godkjenning fra generalforsamlingen/forstanderskapet kan trekke tilbake sparebankens tilslutning til fusjonsplan. Men så langt er Sandstå klar på at fusjonen vil gå gjennom.
– Nei, det er ikke et tema i det hele tatt. Fusjonen går som planlagt, men vi får en diskusjon i forhandlingsutvalget på bytteforholdet til begge bankene. Og når vi blir enige om det, noe jeg regner med vi blir, så får det betydning for den juridiske fusjonen, som da blir flyttet litt på, og sånn sett blir fusjonen utsatt, sier banksjefen.
Mens bankene nå diskuterer bytteforhold i fusjonsplanene har også Tysnes Sparebank noe tid på seg til å finne en god løsning på avsetningene, noe Sandstå håper å klare.
– Vi jobber for å få avsetningen redusert. Nå har vi litt mer tid på oss, kundene får også litt mer tid, så vi skal sammen med kundene finne gode løsninger. Så får vi se om vi finner en løsning som retter avsetningene, sier Sandstå.