RESULTAT

Fra taket ser de hele markedet – og det vokser raskt

Et år etter fusjonen mellom Sandnes og Hjelmeland Sparebank vokser Rogaland Sparebank i et oversiktlig, men tett konkurranseutsatt marked. Nordbø innrømmer at banken er avhengig av ytterligere vekst for å ha kostnadene under kontroll også i fremtiden.

Tomas Nordbø er administrerende direktør i Rogaland Sparebank.
Tomas Nordbø er administrerende direktør i Rogaland Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Resultatet etter skatt i første kvartal i 2025 endte på 139,3 millioner kroner i Rogaland Sparebank, en økning på 48,2 millioner kroner sammenlignet med samme periode i 2024. Egenkapitalavkastningen etter skatt var på 13,8 prosent i perioden, mot 10 prosent i fjor.

– Det går bra med banken, og jeg må legge til at det går bra med mange andre også om dagen. Det er gledelig at vi vokser såpass sterkt, særlig når vi ser at flere bedrifter holder igjen på investeringene som følge av internasjonal uro, sier Tomas Nordbø, administrerende direktør i Rogaland Sparebank, til BankShift.

Utlånsveksten de seneste 12 månedene landet på 14,9 prosent - mot bortimot stillstand på samme tidspunkt i fjor. Økningen fra samme periode i fjor kommer fra at vi er blitt en større bank etter fusjonen mellom Sandnes og Hjelmeland sparebank, men også på grunn av utlånsvekst, ifølge pressemeldingen.

Se flere nøkkeltall i faktaboksen nederst i saken!

Knallhard Rogalandsk konkurranse

Det er personmarkedet som drar opp tallene til sparebanken: utlånsveksten de seneste 12 månedene på dette området har vært på 18,3 prosent, mens bedriftsmarkedet vokste 5,6 prosent i perioden - riktignok inkludert fusjonseffekt.

– Selv Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB, innrømmet under egen presentasjon i går at konkurransen i personmarkedet er svært skarp. Hvordan får dere til denne veksten?

 – Vi tar markedsandeler i personmarkedet fordi kundene verdsetter det å ha en lokal bank, med lokale kontorer, rådgivere og noen å snakke med når de skal ta store beslutninger. Det er riktig at konkurransen er skarp – og det skal den være. Det er bra, sier Nordbø.

– Hvordan opplever dere konkurransesituasjonen i Rogaland nå som dere har blitt en større aktør? 

– Konkurransen er som sagt knallhard. I alle store bysentrene er alle aktørene til stede. Flere av konkurrentene blir mer nasjonale, og da er det viktig for oss å bevare det lokale preget og forsøke å være den mest synlige og attraktive banken i vårt område.

Avhengig av vekst

Sparebanken vokser godt, men planlegger å vokse ytterligere. I pressemeldingen uttaler Nordbø en visjon om videre vekst og lønnsomhet.

– Hvilke risikoer ser du ved en såpass offensiv vekststrategi i dagens marked? 

– Vi har hatt vekst over markedsnivå, men ikke en uvettig høy vekst. Det vi har hatt, er en jevn og høy vekst over tid, og vi har et apparat som kan håndtere det. Ekstrem vekst er mer bekymringsverdig, for da risikerer man å tiltrekke seg kunder man kanskje ikke burde tiltrekke seg. Jevn vekst er en god indikator på at vi gjør noe riktig, mener Nordbø.

Banken har en stabil kostnadsprosent på 41 prosent, og Nordbø sier at videre vekst er det som skal til for å holde den stabil også fremover i tid.

 – Vi har god kapasitet i organisasjonen med dagens kostnadsnivå. Vi kan absorbere vekst. Gjennom fusjonen fikk vi tilført ressurser som nå gir oss økt effektivitet, og gjør at vi kan håndtere veksten. Vi er avhengige av å få til god vekst for å holde kostnadene under kontroll.

Lokal, men regional

Etter 149 års drift, sist som Sandnes Sparebank, er selskapet nå inne i en ny fase med et større markedsområde, under navnet Rogaland Sparebank. Sammenslåing mellom nevnte Sandnes Sparebank og Hjelmeland Sparebank ble gjennomført høsten 2024, og 2025 er første fulle driftsår som felles bank. 

Banken melder om «positivt momentum» i markedet etter fusjon og navnebytte.

– Hvordan jobber dere konkret med å øke synligheten og tilstedeværelsen lokalt, og samtidig ha regionale muskler? 

– Vi er fortsatt en lokalbank, og det skal vi fortsette å være. Vi har fått et litt større markedsområde etter fusjonen, men det er fortsatt snakk om 20 minutter å kjøre. Vi har et relativt lite primærområde, og det er et område som ikke er stort større enn det vi kan se når vi står på taket og kikker utover. Vi har bare blitt litt mer relevante for flere, og har et bedre grep om det lokale markedet.

I korte trekk: Rogaland Sparebank i Q1 2025

🟢 Egenkapitalavkastning: 13,8 % (10,0 %) 

🟢 Brutto utlånsvolum: 34,9 mrd. (29,9 mrd.) 

🟢 12 måneders utlånsvekst: 14,9 % (0,2 %) 

🟢 Kostnadsprosent: 41,0 % (41,1 %) 

🟢 Resultat etter skatt: 139 mill. (91 mill.) 

🔴 Tap: 6,5 mill. (0,1 mill.) 

🟢 Netto renteinntekter: 198 mill. (168 mill.) 

🟢 Netto rentemargin: 1,99 % (1,94 %) 

🔴 Ren kjernekapital: 16,8 % (17,4 %) 

🟢 Innskuddsdekning: 49,9 % (48,1 %)