SAMMENSLÅING
Fusjonerer inn Oslo-bank – Tromsø og Trondheim neste
De ligger ikke på latsiden i Sparebanken Norge. For å få en pangstart i Oslo-markedet har man nå inngått en fusjonsavtale med Oslofjord Sparebank, og man ser allerede på nye områder.

Onsdag morgen ble det klart at Oslo-satsingen til Sparebanken Norge får en kickstart i form av en fusjon med Oslofjord Sparebank.
– Dette passer som hånd i hanske. Det er en bank med dyktige ansatte, god i drift og en god utlånsportefølje. Samtidig passer det perfekt geografisk når vi ønsker å bygge en nasjonal bank. Oslo er da et viktig satsingsområde, sier konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Norge til BankShift.
Flere geografiske områder
Det er Arild Andersen som skal lede oslokontoret og som har fått i arbeidsoppgave å se på mulige nye områder for banken. Kjerpeseth forteller at Andersen har vært i kontakt med Oslofjord Sparebank i noen måneder, der han har vært med på ledermøter og i møter med styret. Men for å bli en nasjonal bank, er det ikke bare Oslo Sparebanken Norge ser på.
– Nå jobber vi med etablering i Romsdalen, nylig åpnet kontor i Ulsteinvik, skal etablere i Tønsberg, og så har vi allerede gjort noe sondering i Tromsø. Vi har ikke kommet så langt i Trondheim, men det er naturlig neste steg etter hvert, sier Kjerpeseth.
Han påpeker at arbeidet med lokaler i Oslo vil ta litt tid og er prioritering nå, men at Sparebanken Norge heller ikke vil ligge på latsiden, om muligheten skulle by seg.
– Vi har ikke to streker under svaret på neste området nå, men vi kommer til å gripe mulighetene som er der. Det kan være det er Tromsø som blir neste, men igjen, vi har ikke to streker under svaret. Det handler litt om hvilke muligheter som byr seg og hva som passer best, sier Kjerpeseth.
Lik tilnærimg flere steder?
På spørsmål om det beste for Sparebanken Norge ville vært å funnet mindre banker å fusjonere med, for å ta markedsposisjoner i nye områder, er konsernsjefen klar på hva han hadde ønsket.
– Ja, det er åpenbart at om vi kunne velge, så ville vi gjort dette i alle markedsområdene. Det å kunne drive god drift videre av en god bank og raskt komme seg inn i næringslivet er viktig, så det ville vi gjort over alt om vi kunne.
– Men så er det sånn at det sånn at det tar to parter å bli enige om en sammenslåing, legger Kjerpeseth til.
– Var det mange banker på ønskelisten da dere så på Oslo-markedet?
– I sparebanksektoren må banken selv være den som ønsker dette, så kunne vi velge fritt hadde det vært mange banker vi ville hatt med på laget til å bli en del av Sparebanken Norge, men Oslofjord Sparebank sto høyt på ønskelisten i forhold til at det var en god strategisk match i vårt første geografiske satsingsområde, sier Kjerpeseth.
Lønnsomhet vs. vekst
Han forteller videre at Sparebanken Norge, helt fra før de byttet navn til Sparebanken Norge, har vært opportunistiske og sett på muligheter i markedet. Men han Kjerpeseth påpeker også at det handler om en balanse.
– Vi skal drive lønnsomt samtidig som vi har vekst. Vi har vist at vi har klart å opprettholde en god egenkapitalavkastning samtidig som vi har hatt aggressiv vekst i Bulder, så det er en balanse vi skal ha her også, i den geografiske satsingen. Men vi er flinke bankfolk, så det skal vi klare, sier han.
– Opplever dere at det er utfordringer som går igjen hos de bankene dere snakker om fusjoner med?
– Vi opplever at det er krevende å være liten. Det er mange som også ser at det er spennende ting som skjer hos oss og syns visjonen til Sparebanken Norge er spennende og gøy å være en del av, sier Kjerpeseth.
Konsernsjefen legger også til at Oslofjord Sparebank er en bank med dyktige ansatte, og alle ansatte vil også være med videre på vekstreisen og satsingen i Oslo under Sparebanken Norge-navnet.